Турският държавен глава Реджеп Ердоган прие в президентския дворец в Анкара 7-годишното сирийско момиче Бана ал Абед и семейството й, след като бяха евакуирани от Алепо миналата седмица.

redogan-i-bana-al-abed-familly

„Нашето момиче от Алепо Бана ал Абед и семейството й ни зарадваха с посещение в президентския дворец”, написа турският президент в Туитър, споделяйки снимки с момичето, на които тя е седнала в коленете му. „Турция винаги се е грижила за братята сирийци”, написа още в социалната мрежа държавния глава.

7-годишната Бана ал Абед стана известна като „гласът на Алепо” с призивите си в Туитър. В социалната мрежа малкото момиче постоянно информираше своите последователи какво се случва и как върви евакуацията.

„Имаше непрекъснати бомбардировки. Домът ни бе напълно разрушен, успяхме да излезем под отломките. Никой не ни обръщаше внимание“, гласи един от сърцераздирателните постове на момиченцето от квартал Катърджъ в Източен Алепо.

Бана и майка й Фатма, която е учителка по английски, се появиха в Туитър през септември и призоваваха света да помогне за спиране на кръвопролитията, последователите им в мрежата са 322 000. И двете се обръщаха за помощ персонално към турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който също в социалната мрежа даде гаранции за спасението им.

„Много сме щастливи от срещата с господин Ердоган”, написа момичето по повод срещата си с турския президент.

Турция е приела близо 2,7 милиона сирийски бежанци, но обяви, че ще насочи вниманието си към тези, които остават от другата страна на границата. Анкара подкрепя бунтовниците, които се опитват да свалят президента Башар Асад. Конфликтът в страната, започнал през март 2011 г., отне живота на повече от 310 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук