В събота вечерта над 160 000 души излязоха на протест в Барселона, за да покажат на правителството, че желаят страната им да приеме повече бежанци. Демонстрантите издигаха плакати с лозунги „Стига извинения! Приемете ги сега!“. Демонстрантите коментират, че правителството в Испания не е изпълнило обещанието, което е дало през 2015г., а именно – да се даде възможност на повече от 17 000 мигранти да получат убежище в страната.  Статистиката показва, че за този период Испания е приела само около 1100 бежанци, съобщава агенция BBC.

Протестното шествие започна от центъра на Барселона и стигна до брега на Средиземно море. Крайната точка бе символично избрана, в чест на хилядите мигранти, които за загинали във водите на морето, опитвайки се да достигнат различни точки на Европа.

 „Ние искаме от правителството да спази обещанието си. Искаме поне тази минималана бройка от 17 000 души да бъдат приети”, коментира 62-годишният Янит Комес.

Организаторите на протеста желаят гражданите, организациите и институциите в Каталуния да работят заедно и да изискат от испанското правителство и Европейският съюз да приемат повече бежанци и жертви на война.

Ние настояваме всички правителства да приемат хилядите хора, чакащи на европейските граници. Настояваме и да подобрят качеството на живот на тези мигранти, които вече живеят тук”, заяви Рубен Вагенсберг – един от организаторите на протеста .

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук