Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Европейския съюз, че прилага двойни стандарти при изпълнението санкциите срещу Русия. Пред „Нова телевизия“, тя се възмути от факта, че на България й е забранено да внася кисели краставички в Руската Федерация, но на „Мерцедес” е позволено да си строи завод до Москва.

„Санкциите означават да няма стокообмен. Защо едни народи трябва да спазват санкциите, други – не? Защо ние трябва да приемаме това спокойно и да мълчим, докато тези, които налагат санкциите, да ги нарушават?”, попита лидерът на социалистите.

Оказва се обаче, че Нинова или не е на ясно какво включват санкциите, или просто разпространява невярна информация за тях. Непосредствено след излъчването на интервюто, говорителят на „Нова република” Трайчо Трайков написа в социалните мрежи, че Корнелия Нинова лъже.

„Нинова току що излъга в ефира на „Нова тв“, че забраната за внос на български храни в Русия е наложена от ЕС. Напомням, ЕС наложихме санкции срещу приятелите на Путин, участвали в заграбването на чужди земи, а в отговор Путин наложи санкции срещу всички руснаци, забранявайки вноса на европейски храни“, пише Трайков.

Санкциите срещу Русия бяха наложени през март 2014-та от страна на САЩ и ЕС, в отговор на анексията на Крим и Севастопол. Горе-долу тогава е замразен и проектът на „Даймлер“ (производителят на автомобили с марка „Мерцедес“) за строителство на автомобилен завод в Русия.

Санкциите включват спиране на преговорите за присъединяване на Русия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР); замразяване на активи и забрана за пътуване на 152 лица и 37 организации; ограничаване достъпа до европейските капиталови и инвестиционни пазари на 5 големи руски компании – сред тях „Роснефт”, „Транснефт” и „Газпромнефт”, 5 банки, оръжейни фирми. Санкциите не са насочени срещу обикновените хора в Русия, а срещу руската олигархия. На практика, България не губи от санкциите срещу Русия, а от контрасанкциите, които Кремъл наложи за внос на някои стоки, произведени в ЕС.

Има още нещо, което прави впечатление: кандидатпрезидентската кампания на Владимир Путин, за изборите, които предстоят догодина в Страната на рубинените звезди, стъпва върху анексията на Крим. Очевидно, има координация на опорните точки между Москва и родните й симпатизанти. Лидерът на Столетницата Корнелия Нинова не веднъж се е обявявала за отмяна на санкциите срещу Русия и дори направи заявка, че ако спечели изборите на 26 март, ще настояват пред ЕС за отмяната им. За отмяна на санкциите обаче призова и ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук