Очаква се израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да бъде разпитан от полицията в резиденцията си в Йерусалим по подозрения, че е получавал подаръци от бизнесмени, което е недопустимо в качеството му на държавен служител, съобщават медиите в страната.

Това се случва по нареждане на главния прокурор Авихай Манделблит, който след предварителна проверка счел, че са налице достатъчно доказателства за разследване, съобщава местният всекидневник „Хаарец”, цитиран от агенция „Ройтерс”.

Полицията и Министерството на правосъдието на Израел не дават подробности кога ще се проведе разпитът, а говорителят на Нетаняху отрича министър-председателят да е извършил каквото и да е нарушение. От офиса му определят обвиненията като „измислици” и са на мнение, че няма какво да бъде разкрито.

Според публикацията на „Хаарец”, обаче, става дума за подаръци на стойност стотици хиляди шекела(USD 1 = 3.85 шекела), които бившият израелски премиер получил от местни и чужди бизнесмени.

А частната телевизия „Канал -2”, коментира, че това е едно от общо две производства, които се водят срещу Нетаняху, макар че за второто няма по-подробна информация.

67-годишният Нетаняху, който сега кара четвъртия си мандат, периодично идва и слиза от власт от 1996-та. Ако остане на поста министър-председател до края на следващата година, ще бъде лидерът, най-дълго управлявал страната.

Той и съпругата му Сара са закалени от няколко скандала през годините, включително разследване за злоупотреба с държавни средства и одит на разходите на семейството. Те, обаче, опровергаха всичко.

Нетаняху не е първият министър-председател на Израел, който ще бъде разследван за престъпление. Ехуд Олмерт, който беше начело на страната между 2006-2009-та, сега излежава 18-месечна присъда, след като през 2014-та беше осъден за подкуп и злоупотреба с доверие.

А предишният министър-председател Ариел Шарон, по време на мандата си през 2003-2004-та, беше разпитван по обвинения в корупция и подкупи, като разследването засегна и двамата му синове. През 2006-та синът му Омри беше осъден за корупция и лежа в затвора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук