Румънците няма да се откажат от протестите, смята Антон Канчев – председател на Федерацията на българската общност в Румъния. Ето какво още каза той пред БНР:

Вчера беше малко по-спокойно положението в Букурещ. Всички казват обаче, че това е едно временно прибиране на хората, докато се види каква наистина ще е съдбата на този спорен указ, който уж беше оттеглен. Но трябва да има и конкретни действия. Вие сте в България от неделя. Бяхте ли преди това на протестите?

Да, бях на протестите. Похвално е, че румънците са единни в борбата с установяване на европейски демократични принципи. Реакцията на румънския народ трябва да служи за пример на всички останали.

Вие живеете от 10 години в Румния. Имате ли обяснение как е възможен такъв огромен митинг за справедливост и за права?

Това до голяма степен е свързано с морала. Румънците са доста набожни хора. Те вярват в духовните принципи. Това ги кара да са единни и сплотени, когато става въпрос за накърняване на човешки права и когато става дума за равнопоставеност пред закона.

Вие имате бизнес там. Какво е да се прави бизнес в Румъния? Лесно ли е?

Румъния е с консуматорско общество, което позволява всеки бизнес да намери място, независимо от политическите смени. Има едни национални приоритети, които се спазват от която и да е управляваща партия. Освен това, всяка партия се грижи за благосъстоянието на народа. Бизнесът и инвеститорите са защитени законово. И за това е благоприятна среда за бизнес. Социалният статус на хората е по-висок. Букурещ като град е космополитен. В него се намират огромни компании.

Утре в парламентът ще бъде гласуван вотът на недоверие към правителството. Вие като бяхте на площада, забелязахте ли хората да имат различни политически идеи или това беше опозицията на сега управляващите?

Това е новата средна класа. Доста добре финансово обезпечени. Това, което забелязах аз, е, че това са хора, които са новата средна класа, които са доста добре финансово обезпечени хора, които действително отстояват принципи, млади хора – предимно със семейства. Смятам, че това са хората, които не гласуваха за управляващата партия. Забелязвам разделение вътре в самата партия. Това се получава, тъй като, според мен, лидерът на тази партия е човек, който гони собствени, лични интереси. Според мен румънците няма да се откажат и смятам, че трябва да бъдат подкрепени, както ние ги подкрепихме.

Вие как сравнявате условията между България и Румъния?

За мен законодателството в Румъния функционира много по-добре. Бизнес средата е по-благоприятна. Не знам с какво Румъния не е по-напред. Румънците имат съвсем различни ценности.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук