Бегъл поглед на новинарските заглавия от деня: „Могерини и Тилърсън обсъдиха Русия и ядрената сделка с Иран“, „Германия ускорява депортирането на бежанци, които не са получили убежище“, а у нас „Пуснаха парното“. Ура!

Времето не е чак токова студено, но все пак е зима, а и уикенд идва. Ще си стоим по къщите, вече изкъпани и ще празнуваме на топло края на седмицата, до радиаторите. (Дано някоя друга авария не ни споходи, де, че да ни развали рахатлъка.) Не че нас геополитиката и бежанците не ни засягат, но точно да се замислим по някоя общочовешка или по-всеобхватна тема, а не дай Боже и предизборна – и вземе та се случи някой битовизъм и ни отклони вниманието.

И така – кой беше виновен за поредния битовизъм български – аварията на „Топлофикация“?

Без да се обяснява много-много, в четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъков сезира прокуратурата. По-късно, представители на общинското дружество се обясняваха с ЧЕЗ за спирането на тока на 27-ми януари, довело до повреда в помпената станция на „Топлофикация“. В резултат – тя спряла да работи и да подава гореща вода по тръбите.

От ЧЕЗ в четвъртък отрекоха да са причина за аварията. Но не коментираха другата възможност – виновникът да е държавния Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Замълчаха си сега, но на 27-ми януари, денят, от който тръгна аварията и през който нямаше и ток, ЧЕЗ изпратиха съобщение до медиите, в което казват, че прекъсването се дължи на изключване на подстанция на ЕСО. На ЧЕЗ им предстои продажба, нормално е да не се навират между шамарите, защото преди сделката ще им трябва одобрение от регулатора КЕВР.

съобщение

В петък, един ден, след като ЧЕЗ и „Толофикация“ се обясниха на високо равнище, общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев и политикът от БСП Калоян Паргов размениха остри реплики в телевизионния ефир. Стойнев заговори за „саботаж“: „Появиха се съмнения, че това може да е умишлен саботаж, но искам да говорим след разследването. Трябва да има независима проверка,“ категоричен беше съветникът.

Проверка сигурно ще има, доколко независима, обаче – зависи от прокуратурата.

„Топлофикация“ е лесна жертва за предизборна пропаганда. От години дружеството е известно като коаката на София. Общинската фирма има пословично нисък имидж, поради огромното количество заведени дела през годините от граждански организации (Федерацията на потребителите) и в последно време от омбудсмана – Мая Манолова. Основната тема, заради която съдят „Топлофикация“ е непрозрачно ценообразуване и разходи, злоупотреба с господстващо положение, неправомерно начисляване на „такса юристконсулт“. Докато компанията харчеше и спореше с клиентите си, голяма част от тях я напуснаха, а останалите – ползват услугите й от нема и къде. Много години „Толофикация“ не беше реформирана, по различни причини, сред които – и че през нея могат да се източват публични средства. Месец и половина преди изборите, обаче, тя се оказа най-слабото звено на местната власт в столицата. И никой няма да плаче за нея.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук