Руският посланик в Турция Андрей Карлов бе убит снощи в Анкара. Официалните власти в страната съобщиха, че нападателят е бил полицай. Преди да стреля, той е крещял: „Не забравяйте Алепо! Не забравяйте Сирия!”. Руският външен министър определи разстрела като терористичен акт.

Какво знаем за Андрей Карлов:

Той е посланик на Русия в Република Турция от юли 2013г., според биографична справка на сайта на руското външно министерство.

Роден е в Москва през 1954г. Дипломатическата си кариера започва още на 20 години, след като завършва Московския държавен институт по международни отношения.

Андрей Карлов е бил посланик в Северна Корея. Има жена и един син.

Според руските информационни агенции, съпругата му е приета в болница, след като научила за смъртта му.

Ролята му в Турция

Андрей Карлов многократно бе призован да действа в полза намаляване на напрежението в Сирия, заради руското участие в конфликта, при който загинаха хиляди цивилни, предизвика бежанска вълна и разтърси Европа.

Месеци след жестоки бомбардировки и неуспяла демокрация, сирийското правителство започна извеждането на жителите от последните квартали на Алепо, в които има бунтовници.

След руските бомбардировки в северна Сирия, насочени към противниците на президента Башар Асад, Андрей Карлов бе извикан в Анкара.

„Беше подчертано, че действията на руската страна не са били борба срещу тероризма. Те са бомбардирали цивилни села, а това може да доведе до сериозни последици“, заяви турското външно министерство тогава.

Турция постоянно се оплакваше на Карлов, че руски самолети нарушават въздушното пространство на страната.

Колко необичайно е убийството на дипломат?

Историците твърдят, че това е първото убийство на руски посланик след 1927г., когато Пьотр Войков, съветски дипломат в Полша, бе застрелян във Варшава.

През 19в. писателят и дипломат Александър Грибоедов умря в Техеран, след като тълпа щурмува руското посолство.

Какви са отношенията между Русия и Турция?

Отношенията между двете държави непрекъснато се менят. Много изследователи смятат, че убийството на Карлов може да сближи двете държави, вместо да ги раздалечи.

Ричард Муур, британският посланик в Турция, описа Карлов като любезен, гостоприемен и професионалист.

Коментарите на руския президент Владимир Путин подкрепят тези твърдения. Той определи стрелбата като „провокация” за руско-турските отношения. Путин заяви, че единствената възможна реакция е активизиране на репресиите срещу терора.

Доскоро отношенията между двете държави бяха изключително лошо, след като Турция свали руски изтребител. Русия отговори със забрана на руснаците да посещават Турция, оттам последваха сериозни икономически загуби за Анкара.

Скоро президентът на страната Реджеп Тайп Ердоган се извини и поднесе съболезнования на близките на загиналия пилот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук