На днешният ден, преди 65 години, животът на кубинците се променя изцяло. Резултатите от социологическите проучвания за не са в полза на доскорошния президент (1940-1944) Фулхенсио Батиста.

Виждайки, че ще загуби изборите, той решава да вземе нещата в свои ръце. Три месеца пред гласуването, Батиста организира военен преврат, сваля от президентския пост Карлос Прио Сокарас и отменя изборите. Пред кубинците той се представя като „Спасителя на народа”, но не отнема много време, за да стане ясно, че е излъгал.

Две седмици по-късно, на 27 март, Съединените щати признават правителството му.

Попитан да анализира съставения от Батиста кабинет, историкът и писател Артър Шлезингер заявява:

„Корупцията на правителството, бруталността на полицията, безразличието на властта към нуждите на хората за образование, здравеопазване, стандарт на живот и социална справедливост, е открита покана за революция. ”

През втория си мандат, Батиста не поддържа социалните политики от преди. Напротив – той почти затрива кубинската икономика и докарва населението до крайна бедност.

Батиста е свален от Фидел Кастро с началото на Кубинската революция.

Световните медии са почти единодушни в коментарите си за диктатора Батиста.

„Батиста организира преврат, прекратява действието на Конституцията, хвърля в затвора опонентите си и превръща Куба в полицейска държава. Като марионетка на мафията и САЩ, той забогатява неимоверно, докато народът му страда”, пише изданието „Сакраменто би”.

Много често, старият и новият диктатор – Батиста и Кастро, биват сравнявани.

„Дейли нюз”, например, озаглавява материала си така: „Онези, които мразеха Батиста, не винаги обичаха и Кастро”.

Интересното е, че и нагласите и обещанията и на двамата са почти еднакви. Те уж не искали да ръководят индивидуално Куба. Тяхното желание било да има силно, честно правителство, избрано на свободни избори, което да гарантира човешките права и всички останали привилегии на кубинците, които те така и не получили.

Батиста твърдял, че иска да предаде държавата на някои заслужили герои. В следващия момент обаче казвал, че иска да запази контрола си върху армията „за всеки случай”. Единственото, което е искал е пари и място в историята – постига и двете.

Кастро също не искал да е президент; неговото най-искрено желание било да седи на пейка в парка и нищо да не прави по цял ден.

Американските усилия да се намери път между двамата тотално се провалил. След Кубинската революция и падането на Батиста, той и още хиляди негови поддръжници напуснали страната. Стотици хиляди кубинци празнували края на диктатурата. Фидел Кастро не губил време и триумфално влязъл в Хавана на 7 януари.

В следващите години, американското отношение към новото революционно правителство започнало от предпазливо към откровено враждебно. След като правителството му се сближи със Съветския съюз, отношенията със САЩ тотално се сринаха.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук