Холивудският звезден свят изгря тази нощ в хотел „Бевърли Хилтън“ в Лос Анджелис, Калифорния. Там напук на лошото време навън и под знака на зимни наводнения отвън, се проведе церемонията по връчването на наградите за телевизия и кино „Златен глобус“.

Тази година церемонията за първи път бе водена от американския комик Джими Фелън, който пусна няколко политически шеги и по адрес на новоизбрания президент на страната Доналд Тръмп.

Наградите, които ежегодно се връчват от Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в Холивуд, отстъпва по престиж единствено на „Оскар”. Дават се за изминалата година и са в над 20 категории, включващи кино и телевизия.

Особеност на номинациите „Най-добър филм“, „Най-добър актьор“ и „Най-добра актриса“ е, че те са разделени в драма и комедия/мюзикъл.

Сред лидерите по номинации през тази година бе музикалната трагикомедия „Ла Ла Ленд“ (La La Land) на американския режисьор Деймиън Шазел и драмата „Лунна светлина“ (Moonlight) на Бари Дженкинс.

„Ла Ла Ленд“ е големият победител.

По хронология първо Американката Виола Дейвис стана притежателка на „Златен глобус“ за най-добра актриса в поддържаща роля. Тя спечели статуетката за ролята си във филма „Огради“ (Fences).

Съпернички на Дейвис в тази категория бяха Наоми Харис за ролята си в „Лунна светлина“(Moonlight), Никол Кидман за „Лъв“ (Lion), Октавия Спенсър за „Скрити фигури“(Hidden Figures) и Мишел Уилямс за „Манчестър край морето“ (Manchester by the Sea).

Филмът на Дензъл Уошингтън „Огради“ е за междурасовите отношения в САЩ през 50-те години на XX век. В момента той е в седмичния топ 10 по приходи в Северна Америка. За месец лентата събра 40,7 милиона долара.

Арън Тейлър-Джонсън спечели „Златен глобус“ за най-добър актьор в поддържаща роля. Той бе отличен за играта си в Nocturnal Animals („Нощни животни“). Британският актьор бе сред номинираните още Махершала Али за „Лунна светлина“), Джеф Бриджис за Comancheria, Саймън Хелбърг за „Флорънс“ (Florence Foster Jenkins) и Дев Пател за „Лъв“.

След като лентата на Пол Верховен „Тя“ получи „Златен глобус“ за най-добър чуждестранен на САЩ филм, изпълнителката на главната роля Изабел Юпер бе отличена за ролята си в него. Юпер играе във филма жена, жертва на изнасилване. Френската актриса бе в конкуренция за наградата с Ейми Адамс, Джесика Честейн, Рут Нега, Натали Портман.

Кейси Афлек пък бе отличен със статуетка като най-добър драматичен актьор. Афлек взе награда за ролята си в „Манчестър край морето” (Manchester by the Sea). Стана известно, че „Ла Ла Ленд“ е с късмет и носи „Златни глобуси“

Филмът на Деймиън Шазел затвърди позициите си на фаворит и стана най-добрия в категорията комедия/мюзикъл в изданието на конкурса „Златен глобус“. Малко преди това режисьорът Шазел получи „Златен глобус“ като най-добър режисьор и за оригинален сценарий. Ема Стоун стана най-добра актриса пак за същия филм. Райън Гослинг взе статуетката за най-добър актьор за 2016 година, според тазгодишната версия на „Златен глобус“, отново за ролята си в „Ла Ла Ленд“. Американският композитор Джъстин Гурвич получи статуетката за музиката, а за най-добра песен бе призната „Гадът на звездите” (City Of Stars) на Гурвич, пак от същия филм. Вечерта се очерта като триумф за „Ла Ла Ленд”.

„Ла Ла Ленд“ разказва историята на любовта между джаз пианист и млада актриса.

Филмът и екипът му участваха в седем категории на конкурса.

Другият фаворит „Лунна светлина“ получи наградата на Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в Холивуд.

Историята, призната за най-добра драма, разказва за съдбата на млад чернокож хомосексуалист, който търси своето място и идентичност в трудния си роден квартал в Маями, където е израснал.

Ето и наградите за телевизионни филми

Най-добър драматичен сериал е „Короната” (The Crown) на Netflix.

Най-добър драматичен актьор – Били Боб Торнтън в „Голиат”.

Най-добра драматична актриса Клер Фой в „Короната”.

Най-добър сериал мюзикъл/комедия „Атланта” (FX).

Най-добър актьор в мюзикъл/комедия – Доналд Глоувър в „Атланта”.

Най-добра актриса в мюзикъл/комедия – Трейс Елис Рос – Black-ish.

Най-добър кратък сериал или филм: „Народът срещу О Джей Симсън: Американска криминална история” („The People vs O.J. Simpson: American Crime Story” на FX)

Най-добър актьор в кратък сериал или филм: Том Хидълстоун в The Night Manager.

Най-добра актриса в кратък сериал или филм: Сара Полсън от „Народът срещу О’Джей”

Най-добър актьор в поддържаща роля от кратък сериал или филм е Хю Лори. Отличен е за играта му в „Нощен мениджър”.

Най-добра актриса в поддържаща роля от кратък сериал или филм е Оливия Колман в „Нощен мениджър”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук