ЕП гласува регламент, според който всички граждани на ЕС и трети страни трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни при преминаване външните граници на Съюза.

Така, макар че още не е част от Шенгенското пространство,  България е длъжна да прави проверки, прадава кореспондент на БНР в Брюксел. По този повод в пленарната зала българските евродепутати Мария Габриел и Емил Радев от ЕНП призоваха България да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система.

„За да може това, което имаме като цел, предотвратяване на терористични атаки, по-добър обмен на информация и повишаване и укрепване на сигурността на Европа, да може да се случва. Давайки достъп на България до Шенгенската информационна система, със сигурност ще бъде една важна стъпка напред в правилната посока“, обясни Мария Габриел.

Мярката е цели да подпомпгне борбата с тероризма и феномена „чуждестранни бойци“.  Става дума за европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, ползвайки фалшиви или откраднати документи.

Системните проверки няма да важат единствено за Дания, Обединеното кралство и Ирландия, които имат изключение в договорите си относно сферата на вътрешни работи.

В средата на януари, министърът на вътрешните работи на Малта Кармело Абела, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, коментира че се обсъжда решение за технически достъп на България и Румъния до визовата информационна система, преди да се реши проблемът с пълноправното им членство в Шенген.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук