Министерство на образованието и науката предлага да се увеличи броя на „защитените” специалности в университетите.

Миналата година, правителството специалностите арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка филология, португалска филология, румънска филология, унгарска филология, японистика и хебраистика, за „защитени”.

Малко по-късно беше приет и Списък на приоритетните професионални направления, които са в областта на педагогиката, транспорта, корабоплаването и авиацията, проучването, добив и обработка на полезни изкопаеми, хранителните технологии, животновъдството, теорията на изкуствата.

От МОН отчитат, че към някои направления, интересът е ограничен, например към „Хуманитарните науки”.

От друга страна, професионалните направления като „Филология”, „История и археология”, „Философия” и „Религия и теология”, са от изключителна значимост за икономическия и социален живот в страната, тъй като в тях се подготвят голяма част от бъдещите учители, пише в становището на образователното министерство.

Според експертите, липсата на интерес, от една страна, и важността на направленията, от друга, възпрепятстват осигуряването на баланс на всички професионални направления, включително хуманитарните.

МОН мотивира решението си с предвижданата реформа спрямо приема и финансирането на ВУЗ-овете.

Предлага се механизъм, чрез който обучението в тези специалности да се стимулира по същия начин, както при професионалните направления, за които е налице повишена необходимост от специалисти.

От просветното министерство предлагат промяна в определянето местата „държавна поръчка”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук