Сръбският влак, който трябваше да стигне от Белград до Косово беше спрян на границата. Нареждането за спирането е дошло от сръбския премиер Александър Вучич. Според него етнически албанци от Косово са опитали да минират железопътната линия. Косовската полиция отхвърли остро обвиненията и заяви, че е проверила релсите, без да открие експлозиви.

Новият дизелов влак е украсен с изображения на фрески от четири манастира в Косово, които са в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Това са манастирите Грачаница, Високи Дечани, Богородица Левишка и Печката патриаршия. Отвън влакът е украсен със сръбското знаме и имената на най-хубавите сръбски църкви, манастири и средновековни градове в Косово, и надписа „Косово е Сърбия“ на 21 езика, сред които и на албански.

Властите в Косово определиха рисунките като „провокация“ и „агресивно нарушаване на суверенитета на Косово“. Влакът бе изпратен на гарата в Белград от директора на канцеларията за Косово към сръбското правителство Марко Джурич. Пред журналисти той заяви, че влакът не може по никакъв начин да бъде провокация за Прищина.

Марко Джурич, директор на канцеларията за Косово към сръбското правителство
Трудно ми е да проумея как някой иска да наруши човешките права и свободата на придвижване. Всеки ден дузини автобуси от албански компании пътуват от Косово към Централна Сърбия без да има проблем. В политически план влакът не е новост, защото е продължение на линията от Прищина до Кралево в Централна Сърбия, която функционира повече от 10 години.

Влакове започват да се движат директно от Белград до Косовска Митровица за пръв път след бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук