Три екзопланети, годни за живот, орбитиращи около близка до нас звезда са открили учените от НАСА.

Става въпрос за ултрастуденото джудже TRAPPIST-1, което се намира на 39.13 светлинни години от Земята. Учените са използвали космическия телескоп „Спитцер“ и са открили, че около звездата обикалят цели 7 екзопланети.

Температурата на три от тях е подходяща, за да може водата да съществува в течна форма.

Тъй като TRAPPIST-1 е по-малка от Слънцето и много по-бледа, то и трите потенциално обитаеми екзопланети се намират в близка орбита до звездата.

Откритията означават, че планетите са постоянно обърнати към звездата с едната си страна – тоест на едната половина е постоянен ден, а на другата – постоянна нощ, а между тях има зона на постоянен здрач.

Според учените животът може да се развие в такава среда, а ако планетата разполага с атмосфера, то амплитудите между тъмната и светлата страна на планетата няма да е много рязка, но ще има силни ветрове.

От НАСА съобщиха, че годината на една от откритите планети продължава между 1 и 13 дни.

Проучването на звездната система на TRAPPIST-1 предстои, като фактът, че звездата е сравнително близо ще улесни значително учените. Повече за екзопланетите ще се разбере с изстрелването на космическият телескоп „Джеймс Уеб“.

За сега НАСА не може да определи дали на тези планети има вода и каква точна е атмосферата им, но в близките години ще има отговор на тези въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук