Обединена българска банка и Си Банк се обединяват. Сделката за 610 милиона евро бе анонсирана още в края на миналата година, но сега бяха оповестени подробности около плановете. Все още не е решено как ще се казва новата финансова институция, вероятно ще е името на една от двете банки.

Очаква се одобренията на всички регулаторни органи да бъдат получени до средата на годината, когато сделката ще бъде юридически финализирана.

Гръцката национална банка, която е собственик на ОББ, продаде най-големия си актив извън Гърция, обясни главният й изпълнителен директор Леонидас Франгиадакис:“ОББ, която се представя много добре и е ръководена от много добър екип, беше много ценен актив за нас, партньор и съюзник. Въпреки това се налага да я продадем. Познавайки местния пазар, ние сме много доволни, че я продаваме именно на белгийската група.“

Белгийската група КВС, която е купувачът на банката, работи в България. В момента тя е собственик на Си Банк и ДЗИ. Главният изпълнителен директор на групата Йохан Тейс подчерта:“За България слънцето грее силно. Това сега не се вижда навън, но от икономическа гледна точка това е така. Не само за нас, но и за другите бизнеси.“

След обединението по активи новата банка ще бъде третата по големина в България. Клоновата й мрежа ще бъде най-голямата, но вероятно ще бъде намалена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук