Прокуратурата обвини бившия областен управител на Хасково – Ирена Узунова за наводнението в село Бисер. Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова съобщи, че Узунова е обвинена в неизпълнение на задълженията си и е причинила наводнение по непредпазливост.

Узунова е трябвало да се погрижи за съоръжението на язовирната стена, за която е имало и сигнал от Гражданска защита. По това време община Харманли и Министерството на отбраната водили спор за собствеността на язовир „Иваново“. Законът предвижда, в подобна ситуация, областният управител да се грижи за съоръженията. Тепърва прокуратурата ще установява дали да има още повдигнати обвинения. Към датата на наводнението, съоръжението е било без собственик и затова Узунова носи отговорност, както и заради това, че е изложила на опасност живота на други хора и е последвала смъртта на 11 души, обясняват от прокуратурата.

Обемът на делото възлиза на 6 000 листа в 26 тома, разпитани са над 600 свидетели. От държавното обвинение изчисляват, че щетите възлизат на над 1 500 000 лв.

Законът предвижда наказание от 5 години.

Припомняме, че на 6 февруари 2012г. стената на язовир „Иваново“ се скъса и няколкометрова вълна заля село Бисер. След инцидента, стана ясно, че по стената на водното съоръжение е имало пукнатини още през 2006г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира.

Двеста и пет (205) са потенциално опасните язовири у нас, а 81 са в предаварийно състояние, стана ясно от проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, възложена от Върховната административна прокуратура. От проверени 4 390 водни съоръжения, повече от половината са в неизправно състояние. Агенцията е установила още, че не се изпълняват изискванията за безопасност и експлоатация, както и предишни предписания. Констатирани са и множество язовирни стени и съоръжения към тях с неизяснена собственост. Уведомени са областните управители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук