Референдумът за промените в Конституцията на Турция, които заменят парламентарната система с изпълнителни президентски правомощия, ще се проведе на 16 април. предаде „Ройтерс”, като се позова на Висшата избирателна комисия в Турция.

Предложените промени ще дадат право на президента да издава укази, да обявява извънредно положение, да назначава министри и висши държавни служители, и да разпуска парламента. Съгласно предвидените промени е възможно Ердоган да остане на власт до 2029 г., припомня „Ройтерс”.

Привържениците на Ердоган виждат в предложените промени гаранция за стабилност в този неспокоен период за членката на НАТО и кандидатка за членство в ЕС. Опонентите на промяната се опасяват от създаване на авторитарна държава.

Парламентът одобри Закона миналия месец, след като си осигури подкрепата на 330 депутати от 550-местното събрание. Ако промените бъдат одобрени на националното допитване, това ще даде възможност на Ердоган да остане на поста до 2029г.

Реформата ще позволи на президента да приема спешни промени в законите, да назначава министри и висши държавници и да разпуска парламента – власт, която лишава опозиционните партии от възможността да балансират силите на Ердоган, коментира „Ройтерс”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук