Светът е изправен пред най-тежката хуманитарна криза от края на Втората световна война. За това предупредиха от ООН и добави, че има над 20 млн. души, които бедстват.

От Организацията на обединените нации призоваха за спешна мобилизация на средства в размер на 4,4 милиарда долара до юли за Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен, за да се избегне катастрофа.

„В противен случай много хора предсказуемо ще умрат от глад”, предупреди Стивън О‘Брайън от ООН.

По думите му, конфликтът в Йемен е една от най-големите хуманитарни кризи в света – близо 19 млн. души в страната се нуждаят от помощ.

От март 2015 г. сблъсъците в Йемен са взели повече от 7400 жертви. Само за последните два месеца от най-бедната страна в арабския свят са избягали над 48 000 души. За тази държава са необходими общо 2,1 милиарда долара, които ще бъдат използвани за дарение на хранителни продукти и лекарства.

По думите на Стивън О’Брайън, най-младата нация в света – Южен Судан, също има нужда от помощ – над 7,5 млн. души бедстват.

Най-спешната хуманитарна ситуация, засягаща Нигерия, е предизвикана от бунтовниците „Боко Харам“.

Политическата нестабилност и климатичните промени също са мощни фактори за кризата. Тамошният конфликт отне над 20 000 живота, а повече от 2,6 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук