Спецчастите на германската полиция арестува двама братя, на 28 и 31 години, родени в Косово, по подозрение в подготовка на терористичен акт. Те планирали атака срещу търговски център в Северен Рейн – Вестфалия. Те са задържани в град Дуйзбург, но до момента полицията не съобщава дали са свързани с терористичния акт срещу коледния базар в Берлин в понеделник.

Междувременно стана ясно, че камери за наблюдение в провинция Моабит са заснели главния заподозрян, тунизиецът Анис Амри ,скоро след трагедията, съобщи радио Ер Би Би. Заподозреният е засечен от камера в същия район само няколко дни преди трагедията.

Според берлинското радио, заснемането на издирвания Амри са направени в нощта на 14 и 15 декември. Следващия път, когато той попада в обсега на камерите, е вече няколко часа след нападението. Място за наблюдение е била джамия в Моабит, където в полицията извърши обиск. Силите за сигурност на ФРГ използваха зашеметяващи гранати и разбиха входната врата. Смята се, че Анис Амри е посещавал молитвения дом, известен като Fussilet 33. Стана ясно, че там се събират средства за терористичната групировка „Ислямска държава”.

По информация на ДПА, издирването включва освен самия Амри и лица, с които е контактувал. Полицията е претърсила и метро влак. Властите засилиха контрола на летищата, железопътните гари и в граничните области в Германия.

В граничните региони органите на реда ще бъдат разположени в периметър от 30 км.

Вчера семейството на Анис Амри го призова да се предаде, предаде Би Би Си. Неговият брат, Абделкадер Амри, каза, че е убеден в невинността на Анис.

„Ако моят брат ме чува, искам да му кажа да се предаде, заради своето семейство. Ние ще бъде облекчени“, каза Абделкадер Амри пред журналисти от семейния дом в Тунис.

„Ако е извършил това, в която го подозират, ние ще бъдем санкционирани“, допълни той.

„Аз съм уверен,ч е моят брат е невинен. Аз знам защо той напусна дома, той замина поради икономически причини, да работи, да помага на семейството. Той не замина поради терористични причини“, каза още братът на заподозрения за терористичния акт в Берлин.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е горда заради спокойната реакция на обществото след смъртоносното нападение срещу коледния базар в Берлин.

„Убедена съм, че ще преодолеем това изпитание, пред което сме изправени“, допълни канцлерът. Тя призна, че е знаела за опасността, преди нападението в Берлин.

Грешки и бавен прогрес дадоха на въоръжения и опасен заподозрян за тероризъм 18 часа преднина и германските властите признаха, че сега той може да е навсякъде в Европа.

Властите съобщиха, че 12 души все още са в болница заради сериозни наранявания, други 14 души с по-леки наранявания също са под лекарски грижи, докато останалите 30 вече са изписани.

В четвъртък властите в германската столица заявиха, че в болница са лекувани не 48, а 56 души, пострадали при атаката. Причината за промяната на броя е, че някои от жертвите сами са потърсили медицинска помощ след нападението.

Междувременно немската столица се връща към нормалния си начин на живот. Коледният базар, който стана обект на терористичното нападение, отново отвори за посетители.

Вчера немските власти потвърдиха, че отпечатъците на Анис Амри са открити в кабината на камиона, с който бяха убити 12 души и 49 ранени в понеделник вечерта. Органите на реда допълват, че Амри и преди е търсил връзки с терористични организации, призовавайки ги да го използват като атентатор-самоубиец. Отговорност за нападението от понеделник, пое „Ислямска държава”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук