Премиерът Бойко Борисов призова министрите, участващи в сформирания Национален щаб заради очакваното лошо време, да работят активно.

„Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат“, заяви министър-председателят. Той бе категоричен, че не може да забрани на хората да пътуват.

„Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време – да имаме готовност съответно да им се окаже помощ“, допълни Борисов.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е ръководител на Щаба, информира премиера за предприетите от ведомствата превантивни мерки.

„Всяко едно министерство е задействало мерките. Възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят“, допълни вицепремиерът Бъчварова.

На брифинг пред журналисти тя увери, че ще се работи в тясна координация с общинските власти.

„Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и да бъде на разположение, така че това да не се окаже проблем във връзка с решаване на конкретна ситуация”, обясни Бъчварова.

Припомняме, че заради усложнената метеорологична и пътна обстановка на 30 декември бе въведено бедствено положение в Бургаска област. Стотици хора останаха блокирани цяла нощ на АМ „Тракия” заради лошото време и аварирали камиони. Повече от 500 автомобила чакаха пътя да бъде разчистен. Армията и военна техника подпомогнаха снегопочистващите машини, както и за евакуирането на бедстващите по пътя. Някои хора бяха настанени в хотели, в сгради на пожарната, в детски градини.

На място около обяд пристигна и премиерът Бойко Борисов и призова при възможност хората да не пътуват. По думите му една от основните причини за блокадите за тежкотоварните автомобили, които нарушават забраната за движение в определени участъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук