Комисия по правни въпроси обсъжда на извънредно заседание по-късно днес решение, което ще предложи на парламента да приеме трите въпроса от проведения национален референдум: за мажоритарното гласуване, за задължителния вот и за партийните субсидии.

Проектът беше внесен седмица след като резултатите от народното допитване станаха ясни от трима депутати от ГЕРБ – Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов, който е и председател на правната комисия в Народното събрание (НС).

В понеделник стана ясно, че управляващите ще настояват за приемане на резултата от допитването. От ГЕРБ коментираха, че се обявяват за нулева субсидия за партиите. Въпреки това, в гласувания по настояване на ГЕРБ Закон за бюджета в края на 2016-та, партийната субсидия не беше намалена съобразно резултатите от референдума.

При постигане на съгласие е възможно текстът да бъде приет до 27-и януари, ако се работи при съкратени процедури, прогнозира Кирилов в първия работен ден на седмицата. Той подчерта, че ако новоизбраният президент Румен Радев прецени, може да удължи работата на НС да бъде удължена до приемане на предложенията. Веднага, обаче, стана ясно, че от БСП не са съгласни с подобна опция, тъй като тя е противоконституционна.

Днес в ефира на Националното радио Данаил Кирилов коментира, че от ГЕРБ ще сезират Венецианската комисия за казуса с преброяването на бюлетините от референдума. Вчера Върховният административен съд удължи с десет дни срока за произнасянето си. Удължаването води до риск да изтече тримесечният срок, в който парламентът е длъжен да се произнесе по резултатите от допитването.

В Народното събрание вече има внесен и законопроект за мажоритарния вот на омбудсмана Мая Манолова.То предвижда и разделяне на България на 231 едномандатни района, от които ще се избират народни представители. Девет пък ще бъдат районите в чужбина. От ГЕРБ обаче не са съгласни с подобен подход.

Те считат, че новото определяне на избирателните райони трябва да е отговорност на президента. Това обаче е и ябълката на раздора при въвеждането на мажоритарна избирателна система, тъй като според експерти прерайонирането на страната в едномандатни избирателни райони може да доведе до изкривяване на вота.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук