Четиринадесет нови областни управители, назначи на редовното си заседание в сряда служебният кабинет, освобождавайки досегашните. Чистката засегна половината от общо 28-те наместници на държавата в областни градове.

Единадесет от сменените са кадри на ГЕРБ. Това са областните управители на Софийска област (Росица Тодорова), Враца (Малина Николова), Кърджали (Илия Илиев),  Кюстендил (Виктор Янев), Благоевград (Бисер Михайлов), Ямбол (Димитър Иванов), Ловеч (Ирина Митева), Хасково (Станислав Дечев), Търговище (Светлин Бонев), Велико Търново (проф. Пенчо Пенчев) и Шумен (Донка Иванова).

Останалите трима от отсранените областни управители са на София-град (Живка Такева-Първанова, дъщеря на Янка Такева, временно изпълняваща длъжността, на мястото на Веселин Пенев, който по искане на Борисов подаде оставка заради скандала с „царските конюшни“), Варна (Стоян Пасев, назначен от служебния кабинет на Близнашки), Силистра (Стоян Бонев, независим).

Някои от новоназначените областни управители са свързани с БСП и кабинета на  Пламен Орешарски. Диана Тонева и София Торолова, които съответно поемат  София-град и София – област, бяха зам.-областни управители за времето юли 2013 – декември 2014 г. Връзка с БСП има и новият управител на Благоевградска област Валери Сарандев, който е бивш заместник-кмет на Благоевград и лидер на местната структура на Столетницата. Начело на Варненеска област застава Тодор Йотов. Той е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония. Назначението му е по времето на управлението на Тройната коалиция.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов, възпитаник на военната академия в Киев. Във Враца постът се поема от кадър на НДСВ – Момчил Младенов, който е бивш заместник-кмет на Враца. Преди няколко дена той беше освободен от длъжност управител на Българския Колоездачен съюз (БКС), заради липса на прозрачност при отчитане на разходите, недобро управление и изтичане на финансов ресурс.

Началник на областната управа в Кърджали ще бъде Начо Ковачев, а в Кюстендил – Йордан Татарски.

Пенка Николова е новият областен началник на Ловеч. В Силистра на поста застава Петко Добрев.

Икономистът Валери Симеонов поема областната управа в Търговище, Минко Ангелов в Хасково, Валентин Александров в Шумен и Георги в Ямбол.

Причината за смените на голяма част от областните управители в страната са „преглед на работата им, както и постъпили сигнали“, обясниха от правителствената служба. Областните управители, като представители на правителството, имат голямо влияние при организацията на изборния процес: координация и разпределяне на бюлетините. Подмяната на кадрите на ГЕРБ с такива на БСП в столицата и големите градове, говори за мобилизация на левицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук