Законопроектът, който ще даде правомощия на британското правителство да започне официалния процес по напускане на ЕС се очаква днес да достигне до окончателните етапи по приемане в Камарата на общините – долната камара на парламента в Лондон, съобщава „Ройтерс”. Очаква се депутатите да обсъдят по-нататъшни изменения в законопроекта, който ще позволи министър-председателят на Великобритания Тереза Мей да задейства Член 50 преди края на месец март.

Дебатите ще бъдат с продължителност седем астрономически часа преди финалното гласуване. То е насрочено с днешна дата и ще започне в 22ч. българско време. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин, разпореди на депутатите да подкрепят законопроекта, тъй като би било недемократично да се игнорира волята на народа, изразена в референдума през месец юни миналата година. Очаква се след като законопроектът премине през Камарата на общините, той да бъде внесен в Камарата на лордовете, където от 20 февруари ще започнат дебатите. Горната камара окончателно трябва да одобри проектозакона на 7 март, а след това той да бъде предаден на кралица Елизабет II за подпис.

Междувременно вчера шотландският парламент отхвърли плана на британския премиер Тереза Мей за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Вотът бе символичен и няма задължителен характер. Против започването на преговорите за условията за излизането от Общността гласуваха 90 депутати, а само 34 ги подкрепиха. Вотът имаше за цел да напомни на Англия и Уелс, че гласоподавателите в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в Общността по време на референдума миналата година. Символичното гласуване, което не може да попречи по никакъв начин на Лондон да започне преговори с Брюксел за излизане на Обединеното кралство от ЕС, се състоя по инициатива на Шотландската национална партия, която има мнозинство в местния парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук