В полунощ на 29 декември влезе в сила договореното от Русия и Турция спиране на огъня между враждуващи бунтовнически групировки и правителството в Дамаск.

Споразумението за примирие влезе в сила точно в полунощ в района на столицата Дамаск, в Източна Гута и в областта Идлиб, контролирана в голямата си част от бунтовниците, съобщиха кореспондентите на АФП в района.

Това може да се превърне в повратна точка в конфликта, продължаващ вече 5 години.

Споразумението не включва терористични групировки като „Ислямска държава”, а по информация на РИА-Новости групировката „Ахрар аш Шам“ обяви, че не признава споразумението.

„Ахрар аш Шам“ е част от „Джейш ал Фатх“ („Армия на завоеванието“) – коалиция от бойни фракции, образувана през март 2015 г., която се биеше срещу силите на Башар Асад в северозападна Сирия. В нея е и радикалната ислямистка групировка „Джебхат Фатх аш Шам“, която е свързана с „Ал Кайда“.

„Час преди прекратяване на огъня на фронтовете беше тихо, с изключение на няколко ракети, изстреляни към град Алепо и две ракети, които паднаха в покрайнините на Дамаск“, съобщиха от „Сирийска обсерватория за правата на човека” (СОПЧ), цитирана от АФП.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес по инициатива на Русия, за да обсъди обстановката в Сирия след примирието, влязло в сила тази нощ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук