В половината министерства в кабинета „Борисов 2” са открити с нарушения. Това става ясно след ревизията на служебното правителство, която бе поискана от президента Румен Радев в първия ден на кабинета „Герджиков”.  Най-фрапиращи  са нарушенията в обществени поръчки на военното министерство, тогава оглавявано от Николай Ненчев. От 82 допуснати поръчки, 45 били в нарушение. С част от разкритията на служебния кабинет вече се занимава прокуратурата.

В агенцията „Пътна инфраструктура“ пък са подготвяли тръжната документация така, че да е ясен печелившият или пък да се отстрани нежелан конкурент, сочи докладът от ревизията. Установени са проблеми дори при процедурите за поддръжката на тунелите по магистралите, включително на злополучния „Ечемишка“.

Междувременно нито едно министерство не може да бъде посочено като отличник, но някои са в графата „Без особени провинения“ – в осем или няма нарушения на поръчките, или те са минимални. Сред тях са министерството на финансите, на транспорта, на труда и социалните грижи, на туризма и на енергетиката.

След направената ревизия Огнян Герджиков определи кабинетът  „Борисов 2” така:

 „Едно прилично правителство, което оставя едно нелошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки, например в поддържането на пътната инфраструктура.

По отношение на проверките на обществените поръчки Герджиков отбеляза, че има случаи, в които си личат известни опити за картелни споразумения. По думите му това се прави, за да се избягва конкуренцията.

„В този доклад, който в петък представих, нещата са съвсем конкретни и оттам могат да се видя. Прави впечатление, че в много голям брой случаи едни и същи са играчите за обществени поръчки“, коментира Герджиков.

Служебният премиер опроверга твърденията, че две седмици е кратък срок за проверка на обществените поръчки, като допълни, че за това време  е бил мобилизиран целият административен капацитет.

Служебният министър-председател поясни, че е поискал ревизията на кабинета „Борисов 2“ още на 30 януари от всички министри, за да получи картина на това, което се заварва по министерства с особен акцент към обществените поръчки. Причината за това е, че в тази област най-често се срещат злоупотреби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук