Румънското социалдемократическо правителство одобри снощи, със спешен указ, спорни промени в Наказателния кодекс, които ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване, предаде Агенция „Франс прес”, цитирана от БНР.

Указът декриминализира множество закононарушения и прави злоупотребата с власт наказуема със затвор само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро. Предвижда се да бъдат помилвани около 2500 затворници, които излежават присъди до 5 години. Указът ще даде възможност на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него за фиктивни назначения, в процеса, който започна вчера.

Правителството на премиера Сорин Гриндяну предложи текста преди десет дни, предизвиквайки вълна от улични протести в страната. Властите мотивираха решението си с препълнените затвори.

След като снощи правителството изненадващо прие указа, хиляди румънци излязоха на пореден протест.

Хората се събраха пред сградата на правителството преди полунощ. Протестиращите скандираха „Крадци!“ и поискаха оставката на правителството и предсрочни избори.

Румънският президент Клаус Йоханис, който е противник на приетите промени, написа в страницата си в социалните мрежи, че случващото се в страната е „Черен петък”.

„Днес е траурен ден за правовата държава, която получи тежък удар от противниците на правото, справедливостта и борбата с корупцията“, отбеляза Йоханис.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук