Руската полиция задържа известен критик на Путин, малко след като беше освободен от затвора

191

Полицията в Москва задържа Илдар Дадин, известен опозиционен активист в петък. Това става по-малко от две седмици, след като той беше освободен от затвора, а поводът е едноличният му протест пред Руското главно управление на затворите, предава „Ройтерс“.

34-годишният Дадин беше освободен от затвор в Сибир. Той беше първият задържан според новия закон в Русия, който инкриминира някои форми на мирен протест. Присъдата му беше отменена от Върховния съд на 22 февруари.  Неговата съпруга – Анастасия Зотова потвърди, че е била очевидец на задържането му в петък.

Силите на реда излязоха с изявление пред медиите, че Дадин е бил задържан, защото не показал личните си документи, когато му били поискани.

„Арестуваха отново Илдар,“ написа Зотова в социалната мрежа. „Това е първият му арест след като излезе от затвора,“ написа още тя и допълни, че след това и самата тя протестирала на същото място. По-късно Дадин е бил освободен.

Руските агенции цитираха Дадин, че силите на реда нарушили конституционните му права, защото не разполагали със съответните документи, с които да удостоверят, че има право да му искат личните документи.

Той държеше плакат в центъра на Москва, пред Главното управление на затворите, с който искаше уволнението на висши служители на местата за лишаване от свобода.

Преди да бъде освободен от Сибир, Дадин, който е яростен критик на президента Владимир Путин и водената от него политика, се оплака, че в затвора е бил подложен на мъчения и се страхувал за живота си. Властите отхвърлиха твърденията му, но после той беше преместен в друг затвор и впоследствие – освободен.

Дадин и неговите съмишленици правозащитници се борят законът, по който той беше арестуван и който предвижда лишаване от свобода за хората, които в рамките на 180 дни протестират повече от 2 пъти, да бъде отменен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук