Руският опозиционен лидер Алексей Навални обвини Кремъл, че се опитва да му попречи да участва в предстоящите през 2018-та президентски избори, след като в сряда съдът го осъди по дело за присвояване.

Навални, който си спечели известност изобличавайки коруцията на официалната власт, заяви, че ще се яви на изборите, макар че още не е ясно дали има такава законова възможност, съобщава „Ройтерс“.

Съдът в провинциалния град Киров, го осъди по обвинение за присовяване на дървен материал от фирмата „Кировец“ на 5 години условно лишаване от свобода. Навални отрича да е извършвал престъплението.

„От Кремъл ми изпращат съобщение, че аз и екипът ми, както и хората, чиито възгледи изразяваме, сме опасни и няма да ни разрешат участие в изборите“, коментира Навални. „Не одобрявам начина, по който се управлява страната. Конституцията ми дава право да участвам в изборите и смятан да го използвам“, поясни още той пред журналисти, след като съдът се произнесе.

Решението на съда в Киров последва изявление на Европейския съд за правата на човека в защита правото на Навални да олучи справедлив процес.

В края на миналата година той обяви, че ще участва в президентските избори през 2018-та, когато изтича мандата на Владимир Путин. Засега действащият руски президент не е потвърдил, че ще се кандидатира отново, но повечето политически наблюдатели очакват това да се случи.

Навални се представи изненадващо добре по време на изборите за кмет на Москва през 2013-та. Според проучванията на общественото мнение, обаче, ако бъде допуснат до участие в изборите и се изправи срещу Путин, ще загуби с голяма разлика.

Независимо от това, името на Навални върху бюлетината се разглежда като обида от Кремъл. Той може да се превърне във фокус за антиправителствени протести, особено в големите градове, където има доста привърженици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук