С нова система проверяваме каква е потенциалната заплаха сред всеки, който влиза в страната, каза пред Нова телевизия вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

„Оценяваме риска за България, но няма информация за конкретна заплаха за страната ни. Запознати сме с всички опасности и преценяваме конкретно каква степен на заплаха и каква на готовност да определим. Повишили сме степента на готовност за реагиране, въпреки че няма повишена степен на заплаха”, обясни Румяна Бъчварова.

„Със споразумението със САЩ можем да проверяваме много точно каква е потенциалната заплаха сред всеки един, който минава българската граница. Това е голямо постижение, което много скоро ще заработи. Няма друга европейска държава, която да разполага с тази възможност. С тази система се повишава нивото на сигурност”, уточни Бъчварова.

Тя увери, че много скоро сигурността на границата ни ще бъде още по-висока.

Във връзка със сигурността по време на предстоящите празници тя обясни, че службите работят активно.

„Доволна съм, че българският парламент успя да приеме Закона за тероризма. С него ние разполагаме с мерки, които ни дават повече възможности да работим по превенцията, по предварителната работа преди евентуално извършване на терористичен акт”, заяви още тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук