Стабилно е състоянието на пострадалата българка в Истанбул, съобщи външният министър в оставка Даниел Митов в официалния си профил в социалната мрежа „Фейсбук“.

„В Генералното ни консулство в Истанбул има сформиран кризисен щаб във връзка с последния акт на насилие в Република Турция. Българският посланик Надежда Нейнски се намира в болницата в Истанбул, където пострадалата българска гражданка вече е оперирана. Състоянието й засега е стабилно”, пише Митов.

По-рано премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Бинали Йълдъръм във връзка с кървавия акт на насилие в Истанбул.

„Тероризмът отново показа своето лице като потопи в кръв Новогодишната нощ в Истанбул. Поредната цел бе животът на десетки свободни граждани от различни страни. България е солидарна със своя съсед и съюзник Република Турция в този тежък момент“, посочва премиерът Борисов.

„Скърбим за невинно загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите от атентата”, се казва още в телеграмата.

Държавният глава Росен Плевнелиев също изпрати д съболезнователно писмо до президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган з

„Дълбоко разтърсени сме от жестокото убийство на десетки невинни хора, събрали се да празнуват настъпването на Новата година в сърцето на Истанбул. Този потресаващ акт на терор, извършен хладнокръвно срещу 39 невинни жертви ни наскърби и покруси.

В първия ден от новата 2017 г. аз и целият български народ скърбим заедно с Вас и с приятелския ни турски народ и почитаме паметта на жертвите”, пише в съболезнователното писмо на Плевнелиев.

„Молим се за живота и бързото възстановяване на ранените. И вярваме, че виновният за този варварски акт, ще получи заслуженото си, изпитвайки цялата строгост на закона“, заявява в писмото си българският държавен глава”, казва Плевнелиев.

Тази нощ маскиран нападна нощен клуб в Истанбул, има най-малко 39 жертви, сред които 16 чужденци. Ранени са 69 души, съобщиха местните власти. Сред убитите има и полицай, който е бил от охраняващите района пред заведението.

Първоначално беше съобщено, че двама души, облечени като Дядо Коледа, са влезли в заведението в турския град и са открили огън с автомат. Репортер на НТВ, цитиран от БТА, каза, че може би извършителят е само един. Турските власти потвърдиха по-късно, че атаката е извършена от един човек.

Нападателят все още е на свобода, полицията го издирва; до момента все още никой не е поел отговорност за атаката.

Нападателят пристигнал с такси до заведението и влязъл облечен като Дядо Коледа. Вътре той започнал да крещи на арабски език и да стреля напосоки по празнуващите, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Според очевидци стрелбата е продължила около 10-15 минути. Някои от хората в паниката си скочили в морето. Те са били спасени от гранична полиция.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че нападателят не е бил идентифициран и все още е на свобода. Преди да напусне клуба той се е преоблякъл.

Според министъра нападателят вероятно е извършил сам атаката.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще се бори докрай срещу всички атаки на терористични групи и техните покровители.

„Турция е твърдо решена да унищожи източника на подобни заплахи и атаки“, увери Ердоган. Според него терористите се опитват да създадат хаос, да деморализират народа и да дестабилизират страната с атаки, насочени срещу цивилни.

„Ние ще запазим хладнокръвие като нация, ще се сплотим още повече и никога няма да отстъпим през подобни мръсни игри“, се казва в декларацията на президента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук