Въоръжени лица, откриха огън в джамия в канадския град Квебек. Пред Радио Си Би Си един от потърпевшите съобщи, че те били маскирани и викали „Аллах акбар“.

Според него нападателите имали квебески акцент. Един от куршумите минал над главата му. Той твърди, че стрелящите били двама и с маски. Полицията обаче твърди, че е имало и трети нападател, който избягал.

При стрелбата в джамията, известна още като Ислямски културен център, загинаха шестима души, а 8 са пострадалите. В сградата е имало по различни данни от 40 до 100 души, които в момента на инцидента извършвали молитва.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обеща, че силите за сигурност ще защитават правата на всички канадци и ще използват сила, за да задържат извършителите на този и други актове на нетърпимост. Трюдо нарече случилото се „безсмислен акт на насилие” и „мюсюлманска терористична атака”.

Френският президент Франсоа Оланд осъди „по възможно най-категоричен начин“ и нарече „отвратителна атака“ нападението в Квебек.

През юни миналата година по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан пред входа на джамията бе хвърлена свинска глава. Тогава злосторниците не бяха открити.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук