Нападателят, който окървави дискотека „Рейна” в Истанбул навръх Нова година се е сражавал за „Ислямска държава” в Сирия и е използвал умения, които усвоил по време на гражданската война там. Това се посочва в доклад, цитиран от в. „Хюриет”.

Според последната информация в турските медии той е гражданин на Киргизстан.От публикациите в пресата става ясно, че той е баща на две деца, а жена му е била разпитана и задържана от полицията. Пред властите съпругата на стрелеца заявила, че той не е бил член на „Ислямска държава” и не е симпатизирал на джихадистите. Семейството е пристигнало в Анкара в края на ноември м.г. Живели са в жилище под наем в град Коня.

На 29 декември терористът е отпътувал за Истанбул, където два дни по късно изби 39 души и рани близо 70 в популярен нощен клуб.

Според „Хюриет” нападателят, който още не е идентифициран и се издирва, е демонстрирал с поведението си добра подготовка в използването на огнестрелно оръжие.

Джихадистът изстрелял около 120 куршума с „Калашников” в дискотека „Рейна”, преди да успее да избяга от местопрестъплението.

Отговорност за атаката поеха джихадистите от „Ислямска дтържава”, като това е първия атентат в страната, зад който ислямистите обявяват, че стоят.

Според колумниста на „Хюриет” Абдулкадир Селви, нападателят вече е идентифициран, а разследващите се концентрират върху хипотезата, че той е от Централна Азия.

Селви изтъква, че нападателят е бил обучен да води уличен бой в жилищни райони на Сирия и използвал техника за стрелба на безразборни откоси срещу тълпа, а не тази на снайперист, и е бил специално избран за това нападение.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш каза в понеделник, че властите са извлекли пръстови отпечатъци на нападателя и се надяват скоро да бъде идентифициран.

„Хюриет” изтъква, че в момента приоритет е залавянето на извършителя и неутрализиране на ислямистката клетка, която стои зад него, за да се предотвратят нови атаки.

Според автора на „Хюриет”, в новогодишната нощ е била планирана и атака в Анкара, но е била предотвратена с арестите на 8 заподозрени членове на ИД в града.

В отделна публикация всекидневникът „Хабер тюрк” съобщава, че нападателят пристигнал в Истанбул от град Коня с жена и две деца, за да не привлича внимание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук