Светът осъди кървавото нападение в Истанбул. Белият дом определи атаката като „диващина“.

„Този следобед президентът бе уведомен от своя екип по национална сигурност за нападението в Истанбул“, заяви прессекретарят на Белия дом Ерик Шулц.

„Президентът изразява съболезнования за изгубените невинни животи и е наредил на екипа си да предложи необходимата помощ на турските власти, както е необходимо и при нужда да бъде уведомяват за развитието на нещата“, добави той.

„Трагично начало на 2017 г. в Истанбул. Мислите ми са с тези, които са засегнати от нападението срещу хората, празнуващи Нова година и с народа на Турция“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

В съболезнователното писмо на президента на Азербайджан Илхам Алиев изрази на „братския турски народ от свое име и от името на азербайджанския народ дълбоки съболезнования”.

В официално изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също изразява съболезнования към Турция.

„Наша обща отговорност е да отблъснем тероризма. Нека уверя Вас и народа на Турция, че може да разчитате на нашата продължителна подкрепа в това начинание“, добави той.

Главата на римокатолическа църква папа Франциск също осъди терористичното нападение.

„За жалост насилието удари дори и в тази нощ на добри надежди и пожелания. С болка аз изразявам своята близост до народа на Турция. Моля се за многото жертви и за ранените и за цялата нация в траур“, заяви папата.

„Моля се на бог да поддържа хората смело да навият ръкави и да се преборят с чумата на тероризма и това петно кръв, което покрива света със сянка на страх и чувство на загуба“, добави той.

Прессекретарят на иранското МВнР Бахрам Гасеми изрази най-дълбоки съболезнования към правителството и народа на Турция , добавяйки, че „инструменталната употреба на насилие и използването на двойни стандарти към тях е позволило на тази глобална напаст да пресече всички географски, политически, морални и религиозни граници и да продължи своето проклето и срамно съществуване“.

Според иранския дипломат единственият начин да се бори тероризма е колективното усилие и единството сред всички страни срещу насилието и терора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук