В началото на април в Турция ще се проведе референдум за преминаването към президентската система на държавното управление.

Това стана ясно от изявлението на вицепремиера Нуман Куртулмуш, който подчерта, че резултатът от първото четене на поправките в конституцията е огледало за второто четене.

„Във възможно най-къси срокове трябва да отидем на референдум и най-подходящото време за провеждането му е началото на април”, посочи той.

По повод дебата за евентуални предсрочни избори Куртулмуш заяви, че лансирането на подобна теза е неправилно и припомни думите на президента Реджеп Ердоган, според когото само ако парламентът не е в състояние да намери изход, тогава това може да се случи.

Вицепремиерът коментира и бойкота на опозиционната Народно-републиканска партия при обсъжданията на конституционните поправки, и препоръча на депутатите да стоят далеч от позорните сцени по време на дебатите при второто четене, защото с подобно поведение компрометират както себе си, така и Турция.

Противниците на президентския модел на управление започват тридневен протест, организиран в Туитър от депутати от опозицията с призива всички несъгласни с поправките на първите 4 члена на конституцията да се изправят на крака в указаните часове, независимо къде се намират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук