Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с руския си колега Владимир Путин в Кремъл, а поводът е опита на страните да подобрят двустранните си отношения.

Турската делегация включва няколко министри, които ще вземат участие в срещите, в рамките на Двустранния съвет за сътрудничество, споразумението за който беше подписано за да се възстановят отношенията, след като през 2015-та, Турция свали руски самолет на сирийска територия.

Акцент разговорите между държавните глави на Русия и Турция беше войната в Сирия и общите енергийни проекти.

Много съм доволен, че междуправителствените ни отношения с Турция се възстановиха бързо, казал Путин на Ердоган.

Двете страни загърбиха различията си по въпроса за политическата съдба на сирийския президент Башар Асад и се опитват да постигнат по-всеобхватна сделка за Сирия. Именно Русия и Турция са основните организатори на Мирните преговори за Сирия, които ще се състоят в Астана между 14 и 15 март, коментира агенция „Ройтерс“.

Опитваме се да решим най-острите световни кризи, на първо място тази в Сирия. С радост констатирам, че неочаквано за всички, армиите и специалните служби на двете страни установиха много ефективни връзки, каза още Путин.

През януари Русия оповести, че за първи път военновъздушните й сили съвместно с турски изтребители са нанесли удари срещу „Ислямска държава“, която държеше северносирийския град Ал Баб.

Сътрудничеството между Русия и Турция по проекта за газопровода „Турски поток“ и атомната електроцентрала „Аккую“ се развива все по-активно, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Ердоган заяви още, че сътрудничеството между двете страни с сферата на енергетиката има ключово значение.

Убеден съм, че днешната среща на Двустранния съвет за  сътрудничество ще допринесе за коопериране в областта на икономиката, търговията , отбраната и енергетиката, обяви Ердоган.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук