Френският президент Франсоа Оланд се срещна с френски войници в Ирак и им каза, че тяхната работа срещу „Ислямска държава”, помага да се предотврати тероризмът у дома, предава „Би Би Си”.

Оланд е на посещение в близкоизточната държава, за да се срещне с висши иракски служители. Той е най-висшият европейски лидер, който посещава страната, откакто водената от САЩ коалиция започна въздушни удари срещу „Ислямска държава”.

Париж съобщи, че френски самолети са унищожили повече от 1 700 цели от 2014г. насам. Като част от коалицията, в Ирак се намират 500 френски военни, които обучават местните части.

Специалните служби на Франция участваха в отблъскването на ислямистите от Мосул. Тази операция започна през октомври, а финалът бе миналата седмица.

„Действайки срещу тероризма тук в Ирак, вие предотвратявате нападения в нашата държава”, каза Оланд в базата в близост до Багдат.

Източник от френското президентство съобщи пред Агенция „Франс прес”, че Франсоа Оланд ще акцентира и върху следващи действия, след като „Ислямска държава” бъде победена. Френският държавен глава ще настоява за продължаване на действията, за да се постигне устойчивост и сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук