Ръководителят на европейската гранична служба „Фронтекс“ Фабрис Легери отправи критика към неправителствените организации, които спасяват мигранти край либийските брегове. Според него, по този начин се насърчават трафикантите.

В интервю за германския в-к „Ди Велт“ Фабрис посочи, че подобни операции „трябва да бъдат преоценени“, а самите организации не си сътрудничат достатъчно ефективно със силите за сигурност в борбата срещу трафика на хора през Средиземно море.

Ръководителят на „Фронтекс” каза още, че 40% от скорошните спасителни операции в либийски вода са извършени от неправителствени организации.

„Макар според морското законодателство всички да имат задължението да спасяват плавателни съдове и хора, трябва да избягваме да оказваме подкрепа на престъпни мрежи и трафиканти в Либия чрез европейски кораби, които прибират мигранти все по-близо до либийския бряг“, коментира още Легери. Той допълни, че това кара трафикантите все по-често да пускат в морето зле обезопасени лодки с все по-малко провизии от гориво и вода.

По думите му, НПО-та не си сътрудничат добре със службите за сигурност на Европейския съюз, а това усложнява събирането на информация за трафикантите.

Броят на пристигналите мигранти по море през 2016г. е намалял с почти 2/3 до 364 000 души в сравнение с 2015 г., което се дължи на намаляването на потока от хора от Турция към Гърция, съобщи „Фронтекс”. Забелязва се обаче увеличение на бежанците към Италия. Там за миналата година са дошли рекордните 181 000 души, което представлява увеличение с 20%.

„Фронтекс“ извършва дейност около външните граници на Европейския съюз, но не и по крайбрежието на Либия, която е в хаос след свалянето от власт на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук