Цунами удари източното крайбрежие на Нова Зеландия, след като по-рано днес няколко земетресения, най-силното от което с магнитуд 7,9 по Рихтер, разлюля островната държава. Засегнат от вълната е бил Южният остров – най-големият остров в състава на държавата. Той е с площ от 150 437 и на него живеят около 1,1 млн. души.

„Първата вълна достигна североизточното крайбрежие на Южния остров“, съобщиха в Туитър от службата за гражданска защита на страната.

Гражданската защита на страната предупреди хората да потърсят убежище на по-високи места, тъй като опасността ще продължи няколко часа след първата вълна, съобщава в. „Гардиън“.

По-късно в зоната за евакуация беше включено и източното крайбрежие на Северния остров, в това число и столицата Уелингтън.

Към момента няма съобщения за пострадали, въпреки че се съобщава за множество материални щети, повредени къщи, мостове, пътища и други съоръжения.

Първият трус с магнитуд от 7,9 по Рихтер е усетен в 0.02 ч. Местно време – 11.02 ч. по Гринуич. Той е бил с епицентър на 61 км североизточно от град Амбърли в Нова Зеландия, на 97 км североизточно от град Крайстчърч и на 208 км югозападно от Уелингтън, с дълбочина 10 км.

Земетресението е последвано от серия по-слаби, но силни вторични трусове.

„Беше силно и наистина продължително“, каза Тамсин Еденсор, майка на две деца от град Кристчърч, която описа силното земетресение като най-силното от 2011 г. насам. „Бяхме заспали и се събудихме от разтърсването на къщата, то продължаваше и ние имахме чувството, че ще се усили“, допълни тя.

След първия трус премиерът Джон Кей написа в социалната мрежа „Туитър“: „Надявам се, че всички се в безопасност след тазвечерното земетресение“.

От службата за бърза помощ съобщиха, че все още няма получени съобщения за свързани с труса наранявания.

Въпреки, че първата морска вълна вече удари новозеландското крайбрежие от Тихоокеанския център за опасност от цунами съобщиха, че на базата на данните, с които разполагат, „ не се очаква разрушително цунами в Тихия океан“.

През септември силно земетресение от 7,1 по Рихтер удари Нова Зеландия, отново предизвиквайки малко цунами. И тогава нямаше значителни щети или ранени.

Островната държава се намира на границата между Австралийската и Тихоокеанската тектонска плоча, който формират част от т. нар. „огнен простен“. /АФП, БГНЕС

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук