Белград

Гражданското сдружение „1 от 5 милиона“ проведе своя 49-ти протест срещу режима на сръбския президент Александър Вучич. Участниците се събраха пред Философския факултет в Белград и обещаха отново да протестират на 22-ри ноември, когато специална комисия ще анализира авторството на доктората на финансовия министър Синиша Млади.

„Ние се готвим, но и вие трябва да се подготвите много добре. Синиша Мали е най-обкновен плагиат. Каквото и да стане на 22-и, той няма да може да се спаси“, каза пред множеството Мома Ковачевич, който е член на студентското сдружение.

Преди това участниците в протеста се събраха пред сградата на държавната телевизия РТС, където във вторник трите студентки – Теа Вукадин, Валентина Рекович и Николина Рекович, искаха да зададат 11 въпроса на Вучич, но той избяга от тях и влезе през задния вход на телевизията. Една от тях каза, че властите са изпратили пред РТС полицаи в цивилни дрехи и професионални биячи.

„Те ни обвиниха, че сме искали да убием Вучич, а ние искахме чисто и просто да му зададем няколко въпроса. Вучич избяга, защото много добре знае, че ако ни отговори на въпросите, той вече няма да бъде президент“, каза още студенката.

Професор Владан Чокич директно обвини Сръбската православна църква /СПЦ/ в съучастие в превръщането на Сърбия в „поданическо общество“.

„Господа архиереи от СПЦ вие сте съучастниците в това престъпление, което задушава Сърбия. СПЦ раздава ордени на една секта“, каза още професор Чокич, имайки предвид награждаването на Вучич от страна на сръбския патриарх Ириней с най-висшето църковно отличие.

Протестното движение под надслов „1 от 5 милиона“ започна серията от демонстрации срещу управлението на Александър Вучич още миналата зима. Мотото на протестиращите се появи след изказване на президента, в което той се изпусна, че дори и 5 милиона да излязат на улиците да протестират срещу него, няма да отстъпи от властта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!