Правителството в оставка одобри 10 милиона лева за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд на служителите в затворите и ГД „Охрана”.

Правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” се занимава с охраната на местата за лишаване от свобода.

„Това е изключително тежка работа. От много години системата е недофинансирана“, обоснова се правосъдният министър в оставка.  Тя добави, че близо 7 години заплатите на служители не са увеличавани.

„Това доведе до напускането на голям брой служители, както и до невъзможност, въпреки многото конкурси, да се заемат свободните бройки”, коментира Екатерина Захариева. Според нея, Дирекцията трябва да бъде с окомплектован състав. В противен случай, това може да доведе до недобра охрана в затворите.

„Господин премиер, вие поехте ангажимент, заедно с министъра на финансите, при наличие на бюджетни средства и по-добро изпълнение на бюджета, да се осигурят 9 милиона лева за увеличение на възнагражденията и те да се доближат до тези в другите служби на системата за национална сигурност“, обърна се Захариева към премиера в оставка Бойко Борисов.

Заради по-високите приходи са осигурени ремонтите на 3 затвора, а през тази година ще бъдат поправени останалите.

Главен комисар Гергана Георгиева от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ допълни, че е необходимо да бъде подобрена цялостната дейност на Дирекцията, включително и да се помисли за служителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук