Русия, полиция

Най-малко 19 души са загинали при стрелба на руския полуостров Крим.
Десетки са ранените при взрива, съобщиха руски агенции, цитирайки Националния антитерористичен комитет. Нападналият Политехническият колеж в Керч, Република Крим, е убил 18-те си жертви с огнестрелно оръжие, преди да се самоубие, а не както беше съобщено преди това със самоделно взирвно устройство. Още 50 пострадаха при инцидента. 34 души са настанени в болница.

Запис от видеонаблюдението на колежа показва, че един човек влиза в училище „с пистолет“. Той бе идентифициран като 18-годишния ученик Владислав Росляков, чието тяло по-късно беше намерено в сградата с огнестрелна рана.

Инцидентът е категоризиран като терористичен акт, съобщи заместник оглавяващият „Росгвардията“ на Русия Меликов.

„Днес около 12:00 часа местно време в Керч, Република Крим, възникна експлозия в сградата на Политехническия колеж. 18 души загинаха, а още 50 пострадаха. 34 души са настанени в болница“, заяви представителят на Националната антитерористична служба (НАС).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се разследва и версията за терористичен акт. Първоначално се смяташе, че се е взривил газ. Впоследствие се оказа, че сградата не е била газифицирана и не е имала договор за доставка на газови бутилки.

Предполагаемият извършител на терористичното нападение в колежа в Керч е ученик в същата институция. Нападателят се е самоубил, съобщи премиерът на Крим Сергей Аксенов по телевизионния канал „Русия 24“.

„Потенциалният убиец се е застрелял след извършване на нападението. Това е ученикът в 4-ти курс от същата образователна институция. Тялото на убиеца е намерено в библиотеката на втория етаж“, каза Аксенов.

Повечето от убитите са студенти, съобщи за ТАСС омбудсманът на Република Крим Людмила Любина.

„Ще окажем психологическа помощ на семействата, чийто деца са загинали“, зояви тя.

Служители на НАС, силите на ФСБ, Министерството на вътрешните работи, Росгвардията и Министерството на извънредните ситуации пристигнаха на мястото на инцидента.  НАС координира работата на службите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!