Само десет дни остават до началото на седмия сезон на култовия сериал по HBO „Игра на Тронове“. Представяме ви десет факта за шоуто, които може би не знаехте.

george-rr-martin-large_trans_NvBQzQNjv4BqXNzwmV2URyi_Ke1zCpKeyodsa2T6GbrVECuHS3qFyiQ

 

  1. „Игра на Тронове“ е едно от най-кървавите произведения на телевизионния екран

„Игра на Тронове“ не е познат като мирен и романтичен сериал, но всеки фен би се изненадал от броя на смъртните случай в продукцията, от както шоуто стартира през 2011-та година. Един от най-запалените фенове  обяснява в свое видео качено в Youtube, че през годините сме станали свидетели на умопомрачителните 150,966 смъртни случая. Това включва не само безименните статисти (почивай в мир войнико на Ланистър №12), но и животни като коне и насекоми, както и няколко гълъба.

ep59-ss14-1920

2. Железният трон е трябвало да бъде много по-голям

throne-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqsVAT_UqrmH1hR-UJHFanyIjNgHV7SRP0nwy65jwQOzQ

Според книгите, Железният трон е много по-различен от този в телевизионното шоу.

 

„Железният трон е масивен. Грозен. Несиметричен. Това е трон, който е направен от ковачи използващи полуразтопени, счупени мечове, изтръгнати от ръцете на мъртви войни. И в него са вградени хиляди мечове, а не няколко.”

 

3. В света съществува реален еквивалент на Валерианската стомана

sam-large_trans_NvBQzQNjv4BqnFWrKBYEBGn6ARPcMRQYjdrxIh4X-3UtybZnoeSids8

В „Игра на Тронове“, най-добрите оръжия са направени от изключително силна и в същото време лека субстанция позната като Валерианска стомана. Формулата за създаването на метала е изгубена и единственият начин за направата на нови оръжия е разтапянето на стари такива. Вдъхновение за мистичния метал авторът Джордж Р.Р. Мартин получава от така наречената дамаска стомана, която е била разработена в средния изток. За съжаление точната формула е изгубена през 18-ти век и тя остава мистерия и до днес.

 

4. Кралят на нощта от сериала и книгите са два различни героя

В книгите на Джордж Р.Р. Мартин, Кралят на нощта е легендарна фигура от много, много отдавна. Героят е бил командир на Нощната стража, но се влюбва в мистериозна жена, чиято „кожа е била бяла като луната, а очите като сини звезди”. Под нейно влияние, той се само провъзгласява за крал и стартира 13 годишно управление белязано от терор. В книгите се споменава, че Кралят на нощта е бил част от фамилията Старк. В отговор на коментар на фен през 2015-та година, Мартин заявява, че героят в сериала и този от книгите нямат нищо общо.

 

Night_s_King_Sky_A_3325474b-large_trans_NvBQzQNjv4BqpJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

5. Разходката на срама на Церсей Ланистър е вдъхновена от реално историческо събитие

Много фенове на сериала бяха шокирани от бруталното наказание, което трябваше да изтърпи Церсей в края на пети сезон. Подстригана и без дрехи, падналата кралица трябваше да премине през улиците на града.  Джордж Р.Р. Мартин обаче разкри, че самите сцени са вдъхновени от истински събития случили се в Англия.

cersei

 

„Джайн Шор, любовница на крал Едуард IV, е преминала през същото наказание при смъртта на монарха. Целта е била да се пречупи гордостта на жената, а Церсей се характеризира именно с това – гордост”.

 

6. Съд чрез битка е законна практика

Според Тирион Ланистър „решението за вината или невинността на човек в очите на боговете, да се взима излагайки двама мъже на смъртоносен дуел, ни казва нещо за самите богове”. Обратно в реалния свят, благодарение на дупка в закона, съд чрез дуел е все още легален в Съединените щати.

xlarge537a7498d540f-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqNJjoeBT78QIaYdkJdEY4CnGTJFJS74MYhNY6w3GNbO8

 

Последният дуел се е провел във Великобритания през 1818-та година. През 2002-ра, 60 годишният Леон Хъмфрис се възползва от древното право, и предизвиква Градската мобилност в Лондон, имала наглостта да го глоби с 25 лири.

 

7. Движенията на драконите са вдъхновени от гъски и котки

Ако някой е бил атакуван от ято гъски, със сигурност би потвърдил, че те са много агресивни. Но те не са безпощадни и огнедишащи дракони, нали? Не и според компанията за специални ефекти създала Дрогон, Регал и Визерион.

rehost_2016_9_13_904cec0f-db7a-4b56-8043-4b73e8146d50

 

„Наблюдавахме как гъски си играят с крилата си докато са на земята. За полетите използвахме движенията на прилепите във въздуха, а за сцените когато са с „майка си” Денерис копирахме умилкванията на малките котета”.

 

 

8. Най-тегленият сериал на света

Според сайта за споделяне на файлове TorrentFreak, все повече потребители свалят нелегално „Игра на Тронове“. През 2012-та година сериалът е бил свалян 4 280 000 пъти.

salladhor-large_trans_NvBQzQNjv4Bq_yHCl97T-pmmS890d_-lMKjEYYWsurPnTFvlq9icOFE

Само три години по-късно е забелязан ръст от 45%. И досега шефовете на HBO сънуват кошмари, заради изтичането в интернет на първите четири епизода от сезон пет, дни преди обявената дата.

 

9. В сериала са участвали и звезди от порно индустрията

За четвъртия сезон на Игра на Тронове, продуцентите се обръщат към няколко звезди от филмите за възрастни. Джесика Дженсън и Саманта Бентли, победителка от годишните порно награди в категорията Най-добра групова секс сцена, играят проститутки. След това двете споделят, че са били „изключително развълнувани по време на снимките”.

brothel-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqhBtpJFYfmF7QXoPzuCizGgwLixT76vtkShIoR1wZU78

 

10. Феновете броят и думите

Game_of_thrones-xlarge_trans_NvBQzQNjv4Bqc14-4Xza5jnKOlXIEhPy8oLL99lFlHESq8-9NVc9kJI

Цялата поредица на Джордж Р.Р. Мартин (досега) включва 1 842 762 думи . Изчисленията са направени от фен с много свободно време…

За още интересни и любопитни статии следете страницата ни във Фейсбук Дебати

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!