Съвременен Египет е държава, чието население живее предимно около коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море.

Това е най-гъстонаселената страна в Африка и Близкия Изток, и 15-ата най-гъстонаселена в света. Тези земи са били населени от древна цивилизация преди повече от 5000 години. Днес Египет привлича милиони туристи с историята на своите богове, владетели, храмове и гробници.

1.Повечето египетски пирамиди са построени като гробници за фараони (владетели на Древен Египет) и техните семейства. Към днешна дата са открити над 130 пирамиди в Египет.

2.Смъртта е била изключително важно събитие за египтяните. Те вярвали, че като приложат процеса на мумифициране, изсушаване на тялото, така че то да не се разложи, душата им ще живее в продължи да живее и след смъртта.

egypt 5

3. Пирамидата на Куфу в Гиза е най-голямата египетска пирамида. Тази невероятна структура тежи колкото 16 сгради като Емпайър Стейт.

4.Египетските мъже и жени са носели грим. Боята за очи обикновено е била зелена и изработена от мед или черна, направена от олово. Освен по този начин са се предпазвали от неблагоприятните слънчеви лъчи, египтяните са вярвали, че гримът има и магически лечебни сили.

5. Разгънати, превръзките на древна египетска мумия, могат да се простират на 1,6 километра.

6. Египетската азбука съдържа повече от 700 йероглифа!

egypt 6

7. Древните египтяни са вярвали в повече от 2000 божества! Те са имали богове за всичко. Всеки от тях е имал различни отговорности и трябвало да бъде почитан, за да може животът да бъде балансиран.

8. Котките се смятали за свещено животно от древните египтяни. Смятало се, че повечето семейства държат котка като домашен любимец, което според тях ще донесе на домакинството добър късмет!

egypt

9.Древните египтяни са изобретили много неща, които все още използваме и днес, като хартия, химикалки, брави и ключове и – вярвайте или не – паста за зъби!

10.Египетските деца не носели дрехи, докато не навляза в пубертета – горещият климат правел дрехите ненужни. Мъжете носели поли, а жените – рокли. За да се отличават от простолюдието, богатите египтяни носели перуки. До 12-годишна възраст главите на момчетата обикновено били обръсвани, за да се ограничат бълхите и въшките.

За още любопитни факти следете нашата ФЕЙСБУК страница – DEBATI 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук