Атентат в Анкара, Турция
Снимка: БТА

Почти 10 килограма експлозиви са намерени на мястото, на което бе извършен атентатът пред министерството на вътрешните работи в Анкара, съобщава БТА.

По информация на турската телевизия А-Хабер 9,7 килограма пластични експлозиви С-4 е носил терористът, неутрализиран от полицията пред министерството на вътрешните работи в Анкара. Полицията успя да застреля терориста, преди да се самовзриви. Преди това неговият спътник се самовзриви пред министерството на вътрешните работи. При експлозията бяха ранени двама полицаи.

На мястото на нападението са били открити и три ръчни гранати, гранатомет и огнестрелно оръжие, съобщи министерството на вътрешните работи.

В следобедните часове стана ясно, че Кюрдската работническа партия (ПКК) поема отговорност за нападението. По-късно от министерството на вътрешните работи съобщиха, че е установено, че един от нападателите е член на Кюрдската работническа партия (ПКК). В рамките на разследването е установена самоличността на един от терористите. Той е бил член на сепаратистката терористична групировка ПКК. Работата по установяване на самоличността на втория терорист продължава, се казва в изявление на турското МВР.

Междувременно министерството на националната отбрана на Турция съобщи в акаунта си в социалната мрежа Екс, че турските военновъздушни сили са извършили тази вечер редица акции в Северен Ирак, където бойците от ПКК имат бази. При операциите са били поразени 20 цели на ПКК в районите Метина, Хакурк, Кандил и Гара. При ударите са били убити много бойци от ПКК, посочиха от министерството на националната отбрана.

По време на отриването на новата парламентарна година на Меджлиса президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция решително ще продължи борбата срещу тероризма както в страната, така и извън нея, „докато не бъде ликвидиран и последният терорист“.

В окръг Истанбул и в граничещия с България окръг Къркларели бяха задържани 20 души, заподозрени в терористична дейност. Сред арестуваните е окръжният говорител на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), както и общински председатели. Това съобщи в аканута си в социалната мрежа Екс министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

Йерликая посочи, че акциите в Истанбул и Къркларели са предприети, след като е получена информация за лица, които събират средства за терористична организация. При операцията са претърсени 11 района в Истанбул и 26 адреса в Къркларели. Задържани са 20 души, сред които високопоставени членове на ДПН.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че борбата на Турция срещу тероризма ще продължи с решителност и категоричност, докато и последният терорист не бъде неутрализиран.

Според турските власти Демократичната партия на народите е свързана с признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

ПКК пое вчера отговорност за атентата пред министерството на вътрешните работи.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук