От тежкотоварен дрон, наречен “Черен лебед” до генератор, който превръща енергията от детски игри в електричество – иновативните стартъп компании в България се разрастват все повече и добиват световна популярност.

Все повече големи технологични компании като VM Ware, Visteon и SAP имат изследователски и производствени центрове у нас, а малките местни компании работят главно с държави от ЕС, но показват потенциал за много повече.

Ето кои са 10-те най-иновативни стартъп компании у нас и техните невероятни изобретения.

  1. EnduroSat

Тази компания, работеща в София, стартира през 2015 г. от Райчо Райчев. Те специализира в разработването на модули за космически кораби, платформи и сателити, които могат да изстрелят компания до Космоса. Изобретенията са наречени CubeSat заради формата на куб, в която се произвеждат.

Системите могат да осъществяват мисии както в орбитата на Земята, така и много по-далеч в Слънчевата система. През 2017 г. Райчев беше обявен от Масачузетския технологичен институт за един от най-големите европейски иноватори под 35-годишна възраст.

  1. MelissaClimate

Любомир Янчев стартира MClimat през 2014 г., когато е едва 19-годишен. До момента е получил над 600 хил. евро под формата на финансиране за изобретението си.

Компанията предлага продукти за енергийна ефективност и защита, които могат да бъдат контролирани чрез смартфон. Климатици, уреди за затопляне на вода и радиатори са само малка част от тях.

  1. Dronamics

Братята Константин и Свилен Рангелови са мозъците зад “Черен лебед” – дрон, разработен за да издържи и пренесе до 350 килограмов товар на разстояние 2500 километра, при това два пъти по-евтино отколкото с пилотиран от човек самолет.

Според двамата братя „той лети автономно, може да бъде наблюдаван и контролиран дистанционно чрез сателит, а цялата система струва по-малко от спортна кола”.

  1. ClaimCompass

Компанията не е първата, която се занимава с полети, но е първата, която осигурява засегнатите от забавени или анулирани полети да си получат обещаните компенсации.

Предлагат се правни консултации, компенсационен калкулатор и blog spot за съвети за клиенти. Всички работещи в компанията са под 30-годишни.

  1. Playground Energy

Основана през 2012 г. от Христо Алексиев и Илиян Милинов, Playground Energy произвежда кинетични генератори, които събират енергията от детски площадки и я канализират към странични уреди, които произвеждат светлина и звук. Генераторите се продават в държави от Швеция до Австралия.

  1. Connecto.ai

Независимо дали ни харесва, или не, чат ботовете заместват колцентровете, а хората предпочитат да работят в чата, а не с телефонни обаждания. Connecto.ai е компания, която произвежда точно такива ботове за платформи като Фейсбук Месинджър и Вайбър.

Техните клиент, които включват и българските BGMenu и Yellow Taxi, се разпростират из цял свят. Търсят ги компании, които имат нужда от чат поддръжка 27/7. Някои от международните компании, които се възползват от услугата са Кока Кола и сръбският музикален фестивал Exit.

  1. EnhanCV

Този генератор на CV дава възможност на ученици, студенти или професионалисти да направят персонализираната си автобиография така, че да изтъква най-добрите им качества по визуален интерактивен начин.

EnahCV попадна в светлината на прожекторите през 2016 г., когато благодарение на платформата бяха подчертани силните и слабите страни на кандидат-президентите Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

  1. Nasekomo

Тази френско-българска компания превръща хранителните отпадъци в биомаса за насекоми, която след това е преработена до протеинова тор или храна за селскостопански култури и добитък.

На практика това означава, че определен вид насекомо се храни с всякакъв вид хранителни отпадъци, включително компост, а след това те се превръщат в хранителен продукт, богат на протеини и животни и култури.

  1. Biodit

Юлиан Софрониев основава Biodit Global Technology през 2013 г. Технологичната компания специализира в производството на най-съвременните биометрични системи за сигурност. Софрониев има клиенти както в България, така и в чужбина, включително банки, болници, заводи и складове.

  1. MedicHome

Омръзна ли ви да чакате пред лекарските кабинети? Чудите ли се от какъв специалист имате нужда? MedicHome е интернет приложение, което може да ви помогне сами да диагностицирате заболяването си и да запазите час за преглед в собствения ви дом.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук