Военните специалисти много си падат по прогнозиране на резултатите от стълкновенията на съвременните танкове. Съществуват специални компютърни програми, предназначени да съпоставят способностите на бойните машини и да прогнозират изхода от танковите боеве. Все пак, както е показала практиката, докато едно устройство не премине през „бойно“ кръщене, всякакви предимства пред другите остават само на хартия.

Тук представяме десетте основни вида танкове на въоръжение в съвременните армии, някои от които са се доказали в бойни условия.

1/ Танк „Меркава“ /Израел/

Това е най-съвременният израелски танк. Той не се продава в чужбина. Неговата специфика е, че двигателят се намира в предната част на машината, като така представлява и допълнителна броня за екипажа. Танкът е универсален в начините на своята употреба. Може да се използва както в отбранителен, така и в нападателен бой и е способен да превозва десантни части.

„Меркава“ днес е смятан за най-безопасният за екипажа танк.

2/ Танк „Леопард-2“ /Германия/

В края на 2014 година в света количеството на тези танкове нарасна до над 3 000 броя. „Леоапард“-ът е на въоръжение практически във всички модерни европейски армии. Теглото му е над 50 това, а компановката /вътрешното разположение/ е стандартна. Машината е натъпкана с модерна апаратура и защитни приспособления от най-различен вид. Заради постоянната модернизация съвременните модели на „Леопард-2“ тежат повече от 60 тона.

Този танк също е с добра защита на екипажа. Известни са поне 4 случая, когато такава машина е поразявана с противотанкови оръжия или мини, и при нито един от тях няма загинал член на екипажа. В повечето от тези случаи ударената машина е била в състояние да се прибере на собствен ход за ремонт.

3/ Танк Т-90 „Прорыв“ /Русия/

Това е съвременна модификация на базовата машина Т-90 „Владимир“. В сравнение с нея новият вариант е с повишена огнева мощ, проходимост и защита.

4/ Танк „Ейбрамс“ /САЩ/

Това е основният боен танк на САЩ, който е и на въоражение в няколко арабски държави. Теглото му достига 60 тона и машината е отлично бронирана. По време на войната в Ирак има случай, в който танк „Ейбрамс“ е получавал 15-20 попадения от противотанковото ръчно оръжие РПГ-7 и е продължил да води бойни действия.

5/ Танк К-2 „Черна пантера“ /Ю. Корея/

Ю. Корея произвежда един от най-скъпите танкове в света – цената му е 8,5 милиона долара. Машината от ново поколение е снабдена със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, дизелов двигетел със скорост до 70 км/час и комбинирана противоснарядна броня.

6/ Танк Т-14 на база „Армата“/Русия/

Най-съвременният руски среден танк, който бе показан на парада за Деня на победата през 2015 година. „Армата“ е признат от американските специалисти за танк от трето поколение. Снабдена е с бронирана капсула за екипажа, съвременен радар и активна защита без аналог в света, която, по мнение на конструкторите, може да обезвреди практически всякакви снаряди, отправени срещу машината.

7/ Танк „Тип 10“ /Япония/

Страната на изгряващото слънце е притеснена за своята безопасност, затова военните й инженери активно попълват хангарите за бойна техника с новички танкове „Тип 10“.

Металното чудовище е снабдено със 120-милиметрово оръдие „Reinmetall“, тежи до 48 тона и развива до 70 км/час. „Тип 10“ официално е на въоръжение в Япония от 2012 година.

8/ Танк „Чалънджър“ /Великобритания/

Основният боен британски танк е печално известен с това, че в състезания с „Леопард-2“ и „Ейбрамс“ показва най-неточна стрелба. По време на войната в Персийския залив се оказа неподготвен за пустинни условия и постоянно излизаше от бойните действия по технически причини.

В боевете срещу иракски машини, обаче, танкът показа забележителните си бойни качества – по данни на НАТО „Чалънджър“-ите унищожиха повече от 300 оръдия на противника, без да изгубят танк.

9/ Танк АМХ-50 „Льоклерк“ /Франция/

Най-съвременният френски боен танк. На въоръжение във френската армия в момента се намират 354 такива машини. През 2010 година е признат за един от най-скъпоструващите танкове в света. Както и „Леопард-2“, „Льоклерк“ е натъпкан със съвременна апаратура.

10/ Танк Т-80 /Русия/

Основният боен танк на СССР, приет на въоръжение през 1976 година. Той се слави със своята скорост и маневреност. На негова основа са разработени бойните танкове на Украйна „Оплот“ и бойните машини „Оплот“.

Системата на зареждане „Кошница“, обаче, имаше страшна недомислица в конструкцията. В системата за автоматично зареждане снарядите се намираха във вертикално положение и слабо защитени. Изстрел от РПГ над зоната на тяхното закрепване предизвиква детонация на боекомплекта и сриване на купола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!