военни изобретения

Знаете ли, че редица продукти, които използваме днесв ежедневието си, водят началото си от времето на ожесточени войни и политически конфликти? На пръв поглед тези вещи нямат нищо общо с военната тематика. Те обаче са създадени по военна поръчка.

Представяме ви 10 примера за продукти и технологии, които са добили популярност, след като преди това са тествани от войници и военни ведомства.

ФАНТА

Ободряващата портокалова напитка е създадена в нацистка Германия във връзка с търговско ембарго върху доставките на сироп кола.

Тогава шефът на Coca-Cola Deutschland Макс Кайт изобретява нова напитка, смесвайки съставки, които са били достъпни в страната към този момент. Названието Fanta идва от думата „фантазия“. През 1955г. Coca-Cola прави напитката свой официален продукт и го пуска в продажба по целия свят.

СКОЧ И ИЗОЛИРБАНТ

Лента от плътна тъкан използвали за изолация на кабели в различни предмети още в началото на ХХ век. След 10 години Ричард Герли Дрю решава да направи лентата не само лепкава, но и лесносваляща се. А по-късно успява да създаде скоча – прозрачна лепеща са лента.

През 1943г. майката на двама моряка и работничка във фабрика, където се произвеждало въоръжение за фронта, написва писмо на президента Рузвелт. В него описвала идеята си, че лентите трябва да бъдат също така водонепроницаеми и по-удобни за използване.

СУПЕРЛЕПИЛО

Създаването на суперлепило става случайно при опит за изобретяване на прозрачна пластмаса за производството на оптически лупи за оръжия.

Химикът Гари Кувър през 1942г. провеждал изследване с цел разработката на необходимия продукт. Като резултат получил смес, която изключително бързо и силно залепвала няколко детайла.

M&M’s

Любимите шоколадови бонбони с цветна глазура са дело на Форест Марс – син на основателя на компанията Mars Incorporated.

Действието се развива през Втората световна война. Той взел рецептата от Испания. Тогава забелязал, че войниците, участващи в Гражданската война, ядели парченца шоколад в глазура, която не им позволява да се разтекат в горещото време.

БРЪСНАЧКИ GILLETTE

Бръсначките за еднократна употреба са създадени от Кинг Камп Жилет още през 1903г. Неговият бизнес модел се изразявал в следното: дайте на потребителя бръсначка и му продавайте отново и отново ножчета.

 

Първоначално пускането на продукта се проваля заради високите цени и голямата конкуренция. След 10 години обаче Жилет все пак реализира идеята си и става богат.

ХИМИКАЛКА С ТОПЧЕ

Ласло Биро, унгарски журналист и художник, измислил тази химикалка през 1931г., след като забелязва как мастилата бързо съхнат.

Той се заема заедно с брат си – ученият Джорджо, да реши проблема и след 7 години патентова своето изобретение, което бързо добива популярност сред британските военни летци.

NESCAFÉ

Проблемът с излишното производство на зелено кафе, което нямало къде да се съхранява по време на Великата депресия, дал тласък на развитието на нова технология.

Бразилският институт на кафето се обърнал към компанията Nestlé за помощ в създаването на нов продукт. Така през 1938 г. Nestlé за първи път започнала да продава Nescafé в малко швейцарско градче Вева.

МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА

По време на Втората световна война американските и британските военни изобретяват магнетрона – прибор, който генерира специфични вълни, с помощта на които се осъществява радиопредаване и радиолокационна разведка.

Магнетронът се характеризирал с висока мощност – той можело да бъде разполаган дори в самолети. Освен това бил доста точен. Използван бил за прецизно бомбандиране на градове.

През 1947г. е пусната първата микровълнова печка Radarange. Тя била използвана във военни столови и болници.

GPS

Още от 30-те години на 20 в. за морска и въздушна навигация са използвани наземни радиосистеми, но по време на Втората световна война било установено, че наземните антени и командни центрове са много уязвими срещу атаките на противника.

военни изобретения

Така към 60-те години Военноморските сили на САЩ стигнали до извода, че е необходимо да се използва прототип на GSP – системата „Транзит“, за ракетни подводници „Поларис“.

СПИНЪР

Катрин Хетингер от Орландо измислила съвременната играчка спинър с цел да помири израелците и палестинците, когато пристигнала в Израел. Това се случва преди почти 30 години.

Идеята за създаването на развличащата играчка я озарила в момента, когато тя видяла как палестинските деца хвърлят камъни по израелските военни.

Спинърът за първи път се появява в продажба през 1993 г. Той добива популярност обаче едва тази година. За това време патентът на Хетингер вече е с изтекъл срок и днес изобретението не й носи никакви приходи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук