Световен ден на животните

В Световния ден на животните асоциациите, които се грижат за оцеляването им, предупреждават за застрашаване на много животински видове и лошото им състояние в различни части на света.

Световният ден на животните беше обявен през 1931 г. на конвенция на екозащитниците във Флоренция, за да се подчертае статутът на застрашените видове в неравностойно положение. Решено е този ден традиционно да се празнува на 4 октомври, когато католическата църква празнува Св. Франсиско Асишки – защитник на животните.

Целта на Световния ден на животните е да се подобри отношението към животинските видове по света, като се предостави подкрепа на лица, групи и организации за хуманно отношение към животните.

В света има над 40 000 застрашени вида, съобщава МИА.

Според Комитета на ООН за защита на животните и природата 100 вида животни изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба.

Сред най-критичните видове, когато става въпрос за оцеляване, са големите панди, тигрите, морските костенурки, големите примати, слоновете и носорозите.

Защитниците на животни предупреждават, че и в най-развитите държави в света с уредено законодателство има „срамни изключения на застрашаване животни“ и посочват за пример испанската корида и английската традиция за лов с кучета, който е забранен.

Как негативни примери се посочват и китайските ферми за мечки, които се поддържат за нуждите на медицината, антихуманния лов за износ на морски костенурки в Индонезия и Япония и редица други заплахи за оцеляването на животните. Особено внимание се обръща на застрашаването на тигрите, които са частично унищожени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук