Братя Аргирови
Братя Аргирови/ Снимка: Фейсбук

Парламентът отпусна пожизнени пенсии на 107 легенди на българската естрада.

Предложение за отпускане на пожизнени месечни пенсии на културните дейци, работили на щат към Държавно обединение „Музика“, чиито документи за трудов стаж липсват в архивите, и е внесено от ГЕРБ в парламента.

То е подписано от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева.

Проекторешението на Народното събрание предвижда държавните парични награди да се отпускат за особени заслуги към държавата и нацията.

Те са разделени на две групи, съобщава БНР.

Първият списък е от 107 имена, които ще получават по 500 лева на месец. Във втория са 26 души с по 350 лева месечно.

Сред имената има не само видни певци, но и технически лица, работили към бившата „Концертна дирекция“. Причината е, че при пожар изгарят архивите и те нямат необходимите документи за стаж.

„Проблемът е, че архивът до 1990-та година, част от него се губи, и тези хора не могат да докажат различни години стаж за всеки един от тях. През 2021-ва година беше създаден такъв списък, но с критерии, които бяха доста според мен, недобре направени – кой е спечелил „Златният орфей“, кой е спечелил „Мелодия на годината“. По този начин не беше решен този проблем. С настоящето решение ние решаваме този проблем“, заяви Тома Биков.

Сред новите носители на държавните парични премии в размер на 500 лева са Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Георги Христов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, Благовест и Светослав Аргирови и редица други.

От трибуната на парламента Иван Ченчев от БСП и певецът Ицо Хазарта, който е и депутат от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, обясниха:

„Това си беше изцяло в прерогативите на Комисията по култура и медии и изведнъж, видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си слага подписа тук. Неговото присъствие, подписът му тук, прави решението политическо“, коментира Ченчев.

„Заради достойнството на тези хора е много важно да се каже, че това не е награда за тях. Това не е някакво подаяние, не е някаква особена заслуга. Това е тяхно право и те си го заслужават така, както всеки друг български гражданин, който се е осигурявал“, каза депутатът Христо Петров.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук