Пиеро
Снимки: Община Стара Загора

11 спектакъла ще се борят за призове в отделните категории и за голямата награда – бронзовата статуетка „Пиеро”. Над 300 участници се включват в тазгодишното издание на фестивала. До 29 септември Стара Загора се превъръща в своеобразна сцена на 12-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2021.

12-тото издание на  Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ беше открито тържествено в петък вечер с официална церемония в залата на Държавна опера – Стара Загора. Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е с конкурсен характер. Участниците ще бъдат оценявани от петчленно жури с председател Веселка Кунчева. В експертната комисия са още сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков. Те ще имат нелеката задача да присъдят отличия в осем категории – за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, на младата критика и Гран при за най-добър спектакъл. Освен това ще се връчи и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни. Голямата награда на фестивала е бронзовата статуетка „Пиеро” на скулптора Емил Иванов.

Присъстващите ще видят както спектакли на театри, които са утвърдени и развиват репертоар за възрастни (ДКТ Пловдив, ДКТ Варна), така и представления на частни арт формации. Театър Одиво от Банска Бистрица, Словакия, ще покаже спектакъла Ignis Fatuus. „Оперета Алцхаймер“ ще се играе от театър MalaStrana Compagnie, Франция. По традиция, абсолвенти от специалност АКТ ще вземат участие във фестивала с дипломното си представление „Снежната Кралица“. Ще може да се види и музикалният спектакъл „Непознатата звезда Курт Вайл“ на Малко театро – Будапеща, Унгария, Фрьоч трио ще забавлява гостите в къщата на арх. Димов. А непосредствено преди награждаването ще се състои концерт на Милица Гладнишка под музикалния съпровод на Васил Спасов.

Безплатен тур разказва историята на „Пиеро в града“

Програмата на фестивала предвижда и много съпътстващи прояви и събития като изложби, семинари, уъркшоп, анимационна панорама, представяне на книги и др.

По повод фестивала Община Стара Загора в партньорство с Държавен Куклен театър Стара Загора организират нов безплатен градски тур. Пренесете се в чудния свят на едноименния, вечно влюбен мечтател със завладяващата обиколка „Пиеро в града“. Обиколката е със свободен вход, но с ограничен брой места – 20, с цел спазване на противоепидемичните мерки.

История на фестивала

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” е създаден през 2000 г по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.
Организатори са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО”, Министерство на културата, Национален фонд Култура и организационната подкрепа на АКТ УНИМА България. Като съорганизатори на фестивала участват и сдружения с идеална цел, дружества, фирми и други организации.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук