На снимката: Даниел Гюнтер от ХДС, който спечели местния вот в северногерманската провинция Шлезвих Холщайн.

Консервативната Християндемократическа партия (ХДС) на канцлера Ангела Меркел спечели убедителна победа в неделя над Социалдемократите на местните избори в най-северната от шестнадесетта фередални провинции на Германия Шлезвих­ Холщайн (северно от Хамбург, до границата с Дания).

ХДС спечели 33% от гласовете. Досега управлявалата ГСДП (Германска социалдемократическа партия) загуби с 26%. На трето място са „Зелените“ с 13,5%. Следват Свободната демократическа партия на Германия с 11,5%.

Популистката „Алтернатива за Германия% взе 5,5%,. „Левите“ и „Пиратите“ не попадат в местния парламент.

Тези избори се сочат като барометър за бъдещите парламентарни, насрочени за септември. ГСДП покачи подкрепата си според последните проучвания на общественото мнение, след като в началото на годината номинира бившия председател на Европарламента Мартин Шулц за кандидат за канцлерския пост срещу Ангела Меркел.

Резултатът от вота в Шлезвих­ Холщайн,  където живеят около 2.3 млн. гласоподаватели, е сериозен удар върху Социалдемоктарите, които от 2012-та печелят всички местни избори.

Още едни местни избори ще се проведат другата неделя в западната германска провинция Рейн Вестфалия. Ако консервативната партия на Меркел отново удържи победа, това може да се счита за много сериозна заявка към четвъртия й мандат на канцлерския пост.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук